Mehmet Rauf romanlarında kadın
Woman character of Mehmet Rauf's novels
  1. Tez No: 278703
  2. Yazar: BORA CEMAL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZAYİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Rauf, Mehmet Rauf'un Romanları, Mehmet Rauf'unromanlarındaki kadın karakterler, Mehmet Rauf, Mehmet Rauf?s Novels, Women Character of MehmetRauf?s Novels
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Türk edebiyatında psikolojik roman türünün ilk örneklerinden olan Eylülromanının yazarı Mehmet Rauf, bu özelliği ile edebi alanda bir ilke imza atmış birsanatçıdır. Günümüz romanında sıkça başvurulan psikolojik tahlil yöntemini,edebiyatımızda roman türünün ürünlerini yeni yeni verdiği bir dönemde kullanmasısanatçının roman sanatımıza yaptığı katkıları göstermektedir.Mehmet Rauf romanlarında konuyu, kahramanların psikolojik tahlilleri ilebirlikte sebep-sonuç ilişkisi içinde aşk ve kadın-erkek ilişkisine oturtmaktadır.Sanatçının romanlarındaki temel izlek aranan fakat bulunamayan ideal kadındır. Buaranan kadınlar, romanlarda olaylara yön veren karakterler olarak karşımızaçıkmaktadır ve sanatçının eserlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Romanlarında kadınabüyük bir yer ve bir vazife veren Mehmet Rauf, bununla birlikte kadınımodernleşmenin temel aracı olarak görmektedir. Yazara göre kadın, Türk milletininmodernleşmesi için değişmeli ve Avrupalı hemcinsleri gibi olmalıdır; sosyal hayattave kamu düzeninde kendine bir yer bulmalı ve erkeklerle aynı haklara sahip olmalıdır.Bu şekilde kadın modernleşirse Türk milleti kurtuluşa kavuşacaktır. Bu bağlamdayazar romanlarında kadını anlatırken Tanzimat'tan beri süregelen değişimi sosyalhayat ve kadın üzerinden anlatmış, merkezine kadınları koyduğu romanlarda ideal birkadın portresi çizmiş, modern Türk kadınında olması gereken vasıfları kadınkahramanların üzerinden anlatmıştır.Çalışmamdaki amacım: Mehmet Rauf'un romanlarına yansıttığı kadınlarınözelliklerini inceleyerek yazarın kadına bakış açısını ve kadınlara yüklediği görevitespit etmektir.
Özet (Çeviri)
Mehmet Rauf, the author of the novel called `September? (Eylül), one of thefirst samples of the psychological novel in Turkish literature, is a novelist that blazed atrail for the literal domain via this feature of him. The novelist?s using the method ofthe psychological analysis applied in today?s novel in a term in which novel in ourliterature is recently yielding fruitful results shows the contributions that the novelistmade to our art of novel.In his novels, Mehmet Rauf places the topic on gender relationship and love ina cause and effect relationship with the psychological analysis of the characters. Thebasic theme in the novels of the novelist is the woman wanted but not being found. Wecome across these wanted woman as strong characters that direct the events in thenovels. Mehmet Rauf, who gives a big place and role to the woman in his novels, alsosees the woman as a basic means of modernisation. According to the author, thewoman should change in order that Turkish nation modenizes and should be like thoseof the same kind; she should find herself a place in the social life and public and havethe same rights as the men. If women modernize by means of this, Turkish nation willreach its liberation. In this sense, expressing the woman in his novels, the author hasreflected the change that has continued since the Reforms (Tanzimat) via social lifeand the woman, drawn a portrait of ideal woman in his novels, in the centre of whichhe puts women, and expressed the qualities a modern Turkish woman should havethrough the female characters of his novels.The purpose of this study is to determine the viewpoint of the author and thecharge Mehmet Rauf loaded women with by analysing the qualities of the women thathe reflected into his novels