Özel ilköğretim okullarında okul müdürlerinin eğitim liderliğinin veli algılarına göre değerlendirilmesi
Private elementary schools parent perceptions of the evaluation of school principals leadership training
- Tez No: 278747
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA FARSAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, eğitim liderliği, örgütsel bağlılık, Leadership, educational leadership, organizational commitment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Okulları, bir eğitim ve öğretim yuvası haline getirmek üzere yol gösterme ve yönetme sorumluluğu okul müdürleri başta olmak üzere tüm eğitmenlerin sırtına yüklenmiş bir görevdir. Burada karşımıza ?Eğitim Liderliği? kavramı çıkmaktadır. Eğitim liderliği, okul müdürü başta olmak üzere tüm eğitim personelinin, okulla ilgili bireyleri ve durumları etkilemekte kullandıkları güç ve davranışları ifade etmekte olup beş boyut ile incelenmektedir: (i) karar verme, (ii) planlama, (iii) iletişim, (iv) değerlendirme ve (v) etkileme.Dolayısıyla bu tez çalışmasında öncelikle liderlik kavramı ve modern liderlik yaklaşımlarından bahsedilmekte; ardından da tezimizin asıl konusunu oluşturan eğitim liderliği kavramı kapsamlı bir şekilde ele alınmakta; bunu takiben ise saha çalışmasında ilköğretim okul müdürlerinin liderlik seviyeleri ile velilerin hissettikleri kurumsal bağlılık seviyeleri araştırılmaktadır.Bu amaçla geliştirilen hipotezler, İstanbul ili sınırları dâhilindeki özel ilköğretim okullarından 105 adet veliden toplanan anketler kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlar, eğitim liderliği boyutlarından planlama ve karar verme ile örgütsel bağlılık arasında direk ve anlamlı bir ilişkinin varlığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
School headmasters and other educators are responsible of transforming the schools into education and training centers. Here the concept of ?Educational Leadership? arises. Edicational leadership is defined as the power and behaviors od the headmasters and other educators which they use for influencing the individuals concerning educational matters. Educational leadership is composed of five dimensions: (i) desicion making, (ii) planning, (iii) communication, (iv) evaluating ve (v) affecting.Thus in this paper, we first emphasised on the concept of leadership and modern leadership theories; then we deeply investigated the concept of educational leadership that composes the main subject of our thesis. Then we explored the relationships between the primary school headmasters` educational leadership levels and parents`s organizational commitments.With this aim, our given hypotheses are tested based data from 105 privaate primary school parents. The results show that there is a positive and significant retationship the desicion making and planning dimensions of emotional leadership and organizational commitment.