Cana yönelik ve mala yönelik suç işlemiş bireylerin kişilik özelliklerinin karşılaştırılması
Cana yönelik ve mala yönelik suç işlemiş bireylerin kişilik özelliklerinin karşılaştırılması
- Tez No: 278763
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYHAN ÜGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç, Suçlu, Kişilik, Rorschach Testi, Crime, Criminal, Personality, Rorschach Psychodiagnostic Test
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı; cana yönelik; (adam öldürme, öldürmeye teşebbüs) etkili eylem türündeki suçlar ile, mala yönelik (örneğin hırsızlık, gasp, sahtecilik, dolandırıcılık ve yağmacılık gibi) suçlar işleyen bireylerin kişilik özelliklerinin belirlenmesi ve karşılaştırılmasıdır.Bu amaç doğrultusunda 2008-2009 yılları süresince, İstanbul Adli Tıp Kurumu, Gözlem İhtisas Dairesi'ne gelen ceza sorumluluğu tam olarak belirlenmiş 50 cana yönelik suç işlemiş, 50 mala yönelik suç işlemiş 18-69 yaş aralığında ki 100 erkek bireye uygulanan Rorschach kişilik testi sonuçları incelenerek yorumlanmıştır.Anket sonuçları, bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik programından faydalanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik metotlarından ve hipotez testleri için Independent t-testinden faydalanılmıştır.Araştırmanın sonunda, Rorschach kişilik testinden elde edilen bulgular 4 ayrı boyutta incelenmiş, cana ve mala yönelik suç işlemiş bireylerin kişilik özelliklerine ilişkin Rorschach testi bulguları yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to figure out and compare personal characteristics of offenders who commit offenses against lives (e.g. murdering, attempt for murdering) and who commit offenses against commodities (e.g. burglary, deceit, plundering).In the light of this aim, during years 2008 and 2009, Rorschach Personality Tests, which are applied on 100 males who are between 18-69 years old, are analysed. Of the 100 male offenders, 50 offenders commit offenses against lives and 50 offenders commit offenses against commodities and all of their offense responsibilities which come to Republic Of Turkey Ministry Of Justice, department of psychiatric observation are precisely determined.Questionnaire results are analysed by use of a statistics software called SPSS 17.0. In the analysis of the data, descriptive statistics methods are used and for hypothesis tests, independent t-tests are got used of.At the end of the study, the findings of Rorschach Personality Tests of offenders who commit offenses against lives and who commit offenses against commodities are expounded.