Wisc-R Zeka Ölçeği ile California Sözel Öğrenme Testi (Çocuk versiyonu) (Csöt-Ç) Ve Rey Karmaşık Figür Testinin ilişkisi
The Relationship Between California Verbal Learning Test-C (Cvlt-C) And Rey Complex Figüre Test with Wisc-R Intelligence Scale
- Tez No: 278782
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖGET ÖKTEM TANÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bellek, sözel bellek, görsel bellek, zeka, Memory, verbal memory, visual memory, intelligence
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, bellek ile zeka arasındaki ilişki örüntülerini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla yapılan çalışmanın örneklem grubunu yaşları 6 ile 10 arasında değişen 25'i kız 25'i erkek toplam 50 çocuk oluşturmaktadır. Belleğin değerlendirilmesi amacıyla California Sözel Öğrenme Testi Çocuk Versiyonu (CSÖT-Ç) ve Rey Karmaşık Şekil Testi, zekanın değerlendirilmesi amacıyla da Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği (WISC-R) uygulanmıştır. Bellek performansları ve zeka arasındaki ilişkiye bakıldığında sonuçlar sınırlı bir ilişki göstermiştir. Her üç test için performansın yaşla birlikte arttığı görülmüştür. Sonuçlar literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between memory and intelligence in child. The sample consisted of a total of 50 child, 25 females and 25 males ages between 6 to 10 years. California Verbal Learning Test-C (CVLT-C), Rey Complex Figure Test and Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-R) were used for assas memory and intelligence respectively. The correlational anayses pointed out the limited significant relationship between memory and intelligence. In addition, for each test, it is observed that children?s age and their performance increase together. The results were discussed in the light of theoretical perspectives and empirical evidence.