Üniversite öğrencilerinde algılanan sosyal destek ile öfke ifade biçimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between percieved social support and anger expression styles in university students
- Tez No: 278797
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM AKDUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öfke, Öfke İfade Biçimleri, Algılanan Sosyal Destek, Anger, Anger Expression Styles, Perceived Social Support
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Öfkenin ifade ediliş biçimi ile birçok fiziksel, psikolojik veya sosyal durumlar arasında ilişki olduğu bilinmektedir. Bu araştırmada öfkenin, kişinin içinde bulunduğu sosyal çevreden algıladığı sosyal destek düzeyi ile arasında ilişki olup olmadığının araştırılması amaçlanmaktadır.Araştırmaya 130 kişi katılmıştır. (18-20, 20- 25, 25 ve üstü yaş aralığında bulunan 76 kadın ve 54 erkek örneklem grubunu oluşturmuştur). Bağımlı değişken olan öfke ifade biçimleri Spielberger'in Öfke İfade Biçimleri Ölçeği ile ölçülmüş olup, bağımsız değişken olan Sosyal Destek, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ile ölçülmüş ve ek olarak kişisel bilgi formununda doldurulması istenmiştir. Cinsiyet, yaş, medeni durum, anne-baba eğitim durumu, ailenin aylık geliri, kiminle beraber yaşandığı ve sosyal ortamlardaki ilişkilerini değerlendirme değişkenleri ile öfke ifade biçimleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada F testi ve one way ANOVA, Regresyon ve Korelasyon Analizi yöntemleri kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda ise öfke ifade biçimlerinden sürekli öfke, öfke kontrol ve öfke dışa alt boyutları ile sosyal destek arasında negatif yönde ilişki olduğu görülmüştür. Buna ek olarak yapılan regresyon analizinde de sosyal desteğin sürekli öfke ve öfke dışayı yordadığı bulunmuş olup sonuçların birbirleriyle tutarlı olduğu görülmüştür. Sosyal destek ve öfke içte arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır, öfke içteyi yordayıcı bir değişken olarak kabul edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the relationship between perceived social support and anger expression styles.The Spielberger State-Trait Anger Inventory, Multidimensional Scale of Perceived Social Support and Personal Interview Form were completed at selected universities for this study. The study sample consisted of 76 females and 54 males in the 18-20, 20-25 and 25+ age groups. As the dependent variable, anger expression was measured with the Spielberger Anger Expression Inventory, while the independent variable social support was measured with the Multidimensional Scale of Perceived Social Support. Gender, age, marital status, parents education, monthly income, housing status and self evaluations of the social relationship variables were used in this study. F tests, one-way ANOVA were used for analysis of the variables and Relationships between anger expression styles and perceived social support variables were analyzed seperately by using regression and correlation analysis methods.As a result of the study, a negatif correlation was found between social support and constant anger, anger control and outward expression of anger In addition with as a result of the regression analysis, perceived social support and constant anger, outward expression of anger were related. But perceived social support and suppression of anger were not related to each other, it wasn?t has an influence on it.