Üniversite öğrencilerinde algılanan sosyal destek ve güvengenlik ile psikolojik yardım ihtiyacının incelenmesi
Examination of social support and assertiveness with need for psychological hep in university students
  1. Tez No: 451241
  2. Yazar: İHSAN AKEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, sosyal destek, algılanan sosyal destek, güvengenlik, psikolojik ihtiyaçlar, psikolojik yardım ihtiyacı, University students, social support, perceived social support, assertiveness, psychological needs, need for psychological help
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinde algılanan sosyal destek ve güvengenliğin psikolojik yardım ihtiyacını yordama düzeyi incelenmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. İlişkisel tarama modeli iki ve daha fazla sayıdaki değişkenin birlikte değişimlerinin varlığını ve/veya derecesini belirlemeyi amaçlayan araştırma modeli olarak tanımlanmaktadır. Araştırmada algılanan sosyal destek ve güvengenlik ile psikolojik yardım ihtiyacı arasındaki betimsel ve yordayıcı ilişkiler incelenmiştir. Araştırma grubunun seçiminde ise uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Erzincan Üniversitesi öğrencileri, örneklemini ise Erzincan Üniversitesi'nde öğrenim gören 846 lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Voltan Acar Kendini Belirleme Ölçeği, Psikolojik Yardım İhtiyacı Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formudur. Araştırmadan elde edilen bulgular aşağıda sıralanmıştır. Elde edilen bulgulara göre üniversite öğrencilerinin psikolojik yardım ihtiyaçlarının cinsiyet, sınıf seviyesi, barınma yeri, baba eğitim düzeyi, en uzun süre yaşanılan yerleşim yeri, fakülte türü, anne babanın hayatta olma durumu değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı; kardeş sayısı, algılanan sosyo-ekonomik düzey, anne eğitim düzeyi, anne babanın birliktelik durumu değişkenlerine göre ise herhangi bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Ayrıca algılanan sosyal destek ve güvengenlik ile üniversite öğrencilerinin psikolojik yardım ihtiyaçları arasında anlamlı düzeyde ve negatif yönde ilişki olduğu tespit edilmiş olup algılanan sosyal destek ve güvengenliğin psikolojik yardım ihtiyacının anlamlı birer yordayıcısı oldukları saptanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, yukarıda belirtilen sosyo-demografik değişkenler ve algılanan sosyal destek ile güvengenliğin psikolojik yardım ihtiyacı için önemli bir etken olduğu, bu değişkenlere göre psikolojik yardım ihtiyacında anlamlı farklılaşmalar görüldüğü söylenebilir. Tüm bu sonuçlar ilgili literatür ve kuram çerçevesinde tartışılmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the level of perceived social support and assertiveness in university students in determining the need of psychological help. Relational screening model was used in this study. The relational screening model is defined as a research model aimed at assertiveness the presence and / or extent of interchanges of two or more variables. Descriptive and predictive relationships between perceived social support and trust and the need for psychological help were examined in this research. The appropriate sampling method was used in the selection of the research group. Erzincan University students are the universe of the research and 846 undergraduate students are studying at Erzincan University. The data collection instruments used in the research were the Multidimensional Perceived Social Support Scale, the Voltan Acar Self- Assertiveness Scale, the Psychological Aid Needs Scale, and the Personal Information Form prepared by the researcher. The findings obtained from the study are listed below. According to the findings, the psychological help needs of the university students differ significantly according to gender, grade level, place of residence, father education level, longest living place, faculty type, parental survival status variables; it was assertivenessed that there was no difference according to the number of siblings, perceived socio-economic level, education level of mother, and co-existence status of parents. In addition, it has been found that perceived social support and trust is related to the psychological help needs of the university students in a meaningful and negative way, and it has been assertivenessed that the perceived social support and assertiveness are a significant predictor of the need for psychological help. It can be said that the sociodemographic variables and perceived social support and assertiveness are important factors in the need of psychological help in the direction of the findings in the direction of obtained findings. All these results have been discussed within the framework of relevant literature and theories and various suggestions have been made.