Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinde saldırganlık ve akademik öz-yeterlik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between aggressiveness and academic self-efficacy in Üsküdar University students
- Tez No: 514634
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz-yeterlik, saldırganlık, akademik öz-yeterlik, Self-efficacy, aggression, academic self-efficacy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma, Üsküdar Üniversitesinde okuyan öğrencilerin saldırganlık düzeyleri ile akademik öz-yeterlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi çeşitli değişkenler açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmanın amaçları doğrultusunda Kişisel Bilgi Formu, Akademik Öz-Yeterlik Ölçeği ve Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma 18 ve 26 yaş arası kadın ve erkek toplam 200 (112 kadın, 88 erkek) katılımcıdan oluşan örneklem grubu ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda saldırganlık ile akademik öz-yeterlik arasında istatistiksel olarak bir ilişkinin olmadığı saptanmıştır, aynı zamanda öğrencilerin akademik öz-yeterlik düzeylerinin sosyodemografik değişkenlere göre de (cinsiyet, algılanan gelir düzeyi, kardeş sayısı ve daha önce psikolojik destek alma) farklılaşmadığı saptanmıştır. Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği ile öğrencilerin gelir düzeyleri ve kardeş sayılarına göre anlamlı bir ilişki saptanamamışken, cinsiyet değişkenine göre değerlendirildiğinde anlamlı bir ilişki olduğu ve erkek öğrencilerin kadınlara kıyasla fiziksel saldırganlık, düşmanlık, öfke, sözel saldırganlık ve saldırganlık toplam puanlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Daha önce psikolojik destek alma sosyodemografik değişkeni ile Buss-Perry Saldırganlık Ölçeğinin alt boyutları (düşmanlık, öfke ve saldırganlık toplam) arasında anlamlı bir ilişki saptanırken, öğrencilerin fiziksel saldırganlık ve sözel saldırganlık alt boyutları ile arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Saldırganlık önemli bir psikolojik belirti olmakla beraber akademik öz-yeterlikle ilişkili bulunmamıştır. Çalışmamızın kısıtlılıklarından biri öz bildirim ölçeklerine dayanmasıdır. Saldırganlığın ve akademik performansın nesnel olarak ölçüldüğü çalışmalar konuya ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relationship between academic self-efficacy levels and aggression levels of students studying at Üsküdar University in terms of various variables. Personal information form, Academic Self-Efficacy Scale and Buss-Perry Aggression Scale were used for the purpose of this study. The research was conducted with a group of 200 participants, male and female (112 female,88 male) participating in the 18 and 26 aged groups. As a result of the research, it was determined that there is no statistical relation between academic self-efficacy and aggressiveness, at the same time, students' academic self-efficacy levels did not differ according to socio-demographic variables (gender, perceived income level, number of siblings, and previous psychological support). There was no significant relationship between the Buss-Perry Aggression Scale and the income levels of the students and the sibling numbers. It was found that there was a significant relationship between the Buss-Perry Aggression Scale and the male students when compared with the gender variable and the physical aggression, hostility, anger, verbal aggression and aggression total scores were higher. While there was a significant relationship between earlier psychological support sociodemographic variables and Buss-Perry aggression scale subscales (hostility, anger and aggression total), there was no significant relationship between students' physical aggression and verbal aggression subscales. Although aggression was an important psychological symptom, it was not associated with academic self-efficacy. One of the limitations of our work is reliance on self-report scales. Studies that objectively measure aggression and academic performance will shed light on the issue.