Üniversite öğrencilerinde duygusal zeka ve algılana sosyal desteğin psikolojik belirtiler üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of emotional intelligence and perceived social support on psychological symptoms in university students
- Tez No: 980473
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF HALDUN SOYGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, Duygusal zeka, Psikolojik belirtiler, Perceived social support, Emotional intelligence, Psychological symtoms
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı üniversite öğrencilerinde duygusal zeka ve algılanan sosyal desteğin psikolojik belirtiler üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda 400 katılımcı araştırmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, Duygusal Zeka Ölçeği, SCL-90-R Belirti Tarama Listesi ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği sunulmuştur. Ölçek puanlarının normal dağıldığı gözlenmiştir ve bu kapsamda parametrik testler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, kadınların duygusal zeka düzeyi erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca kadınların empatik duyarlık düzeylerinin de erkeklere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak, kadınların somatizasyon, obsesif-kompulsif bozukluk, depresyon ve anksiyete belirtilerinin erkeklere kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kadınların algıladıkları sosyal destek düzeyinin ve özellikle aileden algıladıkları sosyal desteğin de erkeklere göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada daha genç yaştaki bireylerin genel psikolojik belirti düzeyi, obsesif-kompulsif, kişilerarası duyarlık, depresyon, anksiyete, öfke ve düşmanlık, fobik anksiyete ve paranoid düşünce belirti düzeylerinin ileri yaştaki bireylerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca daha genç yaştaki bireylerin aileden algıladıkları sosyal destek düzeyinin ileri yaştaki bireylerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Korelasyon analizi bulgularına göre, duygusal zeka düzeyi ile genel psikolojik belirtiler arasında ters yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, algılanan sosyal destek düzeyi ile genel psikolojik belirtiler arasında da ters yönde bir ilişki bulunmuştur. Bunun yanı sıra, algılanan sosyal destek ile duygusal zeka düzeyi arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Regresyon analizi sonuçları incelendiğinde, duygusal zeka düzeyinin ve özel bir kişiden algılanan sosyal destek düzeyinin genel psikolojik belirti düzeyini negatif yönde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular kuramsal ve kavramsal çerçevede tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this thesis study is to examine the effects of emotional intelligence and perceived social support on psychological symptoms among university students. In line with this objective, 400 participants were included in the study. Participants were administered a sociodemographic information form, the Emotional Intelligence Scale, the SCL-90-R Symptom Checklist, and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support. It was observed that the scale scores were normally distributed, and accordingly, parametric tests were used. According to the research findings, the emotional intelligence levels of women were found to be higher than those of men. Furthermore, women's levels of empathic sensitivity were also found to be higher than those of men. In addition, women were found to have higher levels of somatization, obsessive-compulsive symptoms, depression, and anxiety compared to men. It was also concluded that women reported higher levels of perceived social support, particularly from family, than men. The study also revealed yhat younger individuals had higher levels of general psychological symptoms, including obsessive-compulsive symptoms, interpersonal sensitivity, ddepression, anxiety, anger and hostility, phobic anxiety, and paranoid thoughts,compared to older individuals. Moreover, it was found that younger individuals reported higher levels of perceived family support than older individuals. According to the findings of the correlation analysis, a negative relationship was found between emotional intelligence and general psychological symptoms. Similarly, a negative relationship was also found between perceived social support and general psychological symptoms. Additionally, a positive relationship was observed between perceived social support and emotional intelligence levels. Based on results of the regression analysis, it was concluded that emotional intelligence and perceived social support from a significant other negatively predicted general psychological symptoms. The findings obtained in this study were discussed within a theoretical and conceptual framework, and relevant suggestions were presented.