Atatürk sonrası Tek Partili Dönemde (1938-1945) Cumhuriyet Halk Partisinin Ekonomi Politikaları
After Atatürk's Single-Party Period (1938-1945) Republican People's Party's Economic Policy
  1. Tez No: 278812
  2. Yazar: AYŞE TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Türk İnkılap Tarihi, Economics, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomi Politikaları, Savaş Ekonomisi, Ekonomide Millileştirme, Economy Policies, War Economy, Nationalization in Economy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
?Atatürk Sonrası Tek Partili Dönemde (1938-1945) Cumhuriyet Halk Partisi'nin Ekonomi Politikaları? başlıklı bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ekonomide uygulanan millileştirme politikalarını ve bu politikaların etki ve sonuçlarını analiz etmektir.Çalışmada, Osmanlı Devleti'nin son döneminde başlayan ekonomide Türkleştirme ya da millileştirme ile sonuçlanan yerli bir ekonomi ve yerli bir burjuva yaratma politikalarının cumhuriyetin ilanından itibaren bilhassa tek parti döneminin sonuna değin devam ettiği öncülünden hareket edilmiş ve bu yönde 1923-1945 yılları arasında icra edilen politikaları ortaya koymak amaçlanmıştır.Bu çerçevede birinci bölümde genel tanımlamalara, İttihat ve Terakki aydınları ve entelektüelinin ?milli ekonomi? ve ?milli burjuva? kavramına ilişkin tartışmaları ve iktidarı döneminde başta kapitülasyonlar olmak üzere uyguladıkları millileştirme uygulamalarına yer verilmiştir. İkinci bölümde cumhuriyetin ilanından başlayıp, Atatürk'ün vefatına değin geçen dönemdeki ekonomide Türkleştirme ile sonuçlanan politikalar üzerinde durulmuştur. Bu kısımda Lozan Barış Antlaşması, Nüfus Mübadelesi, 1934 Trakya Olayları ve devlet eliyle yerli bir sermaye yaratılması çabaları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, Atatürk'ün ölümünden itibaren tek parti döneminin sona ermesine değin ekonomik alanda çalışma kapsamındaki uygulamalar değerlendirilmiştir Bu kapsamda önce savaş ekonomisi uygulamaları ve savaş döneminde Türkiye'nin ekonomik yapısı hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra ise başta varlık vergisi olmak üzere bu döneme ilişkin milli ekonomi kapsamındaki uygulamalar analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis titled ?Economic Policies of the Republician People?s Party in the Single-Party Period (1938-1945) After Atatürk? is to analyze the nationalization policies in the economy in the early years of the Republic and their effects and outcomes.This study sets out from the premise that the policies towards creating a domestic economy and bourgeoisie in the late Ottoman period that resulted in the nationalization or Turkification of the economy continued in the early Republican period until the end of the single party era. In this regard, this study aims to examine the policies implemented in the 1923-1945 period.The first section introduces some general definitions, lays out the discussions of the ?Committee of Union and Progress? intellectuals regarding the concepts of ?national economy? and ?national bourgeoisie? and their nationalization policies, particularly regarding capitulations, under their rule. The second section analyzes the policies of the period that started with the declaration of the Republic until the decease of Ataturk, which resulted in the Turkification of the economy. This section emphasizes the Lausanne Treaty, Population Exchange, the 1934 Western Thrace Pogroms and initiatives aimed at creating a domestic capitalist class by state intervention. The third section examines the practices that are encompassed in this study in the area of economy during the single party period after the death of Ataturk. In this framework, issues of practices of war economy and the economic structure during the war have been explored. The study then examines the practices of this period within the national economy policies, Wealth Tax in particular.