Kamu yönetiminde stratejik planlama uygulamaları
Strategic planning pratices in administration
  1. Tez No: 278813
  2. Yazar: BELGİN MİLTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Yönetim, Stratejik Planlama, GZFT Analizi, Kamu Yönetimi, Strategic, Strategic Administration, Strategic Planning, SWOT Analysis, Public Administration
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Gün geçtikçe gerek teknoloji gerekse küreselleşme ile geleneksel yönetim anlayışından vazgeçilerek yeni yönetim tekniklerinin kullanımına geçilmektedir. Son zamanlarda yapılan yeni düzenlemeler ile yeni yönetim teknikleri Türk kamu yönetiminde de kullanılmaya başlamıştır. Bu tekniklerden biriside stratejik planlama kavramıdır.Stratejik planlama kamu kuruluşlarında performansa dayalı ve sonuç odaklı, planlı çalışmaların yapılmasını sağlamak üzere yasal zorunluluk olarak uygulamaya konmuştur. Belediyeler açısından 5018 sayılı yasa ile nüfusu 50.000 üzeri olan belediyelere stratejik plan hazırlama zorunluluğu getirilmiştir.En büyük faydası, kamu kuruluşlarının kısa vadeli ve günübirlik politikalar veya siyasi değişimlerle uygulamalarını çok büyük sapmalarla değiştirmesini önleyecek olmasıdır. Bu çerçevede ele alınan çalışmanın amacı; kamu yönetiminde stratejik planlama gerekliliğini ortaya koymak ve Türkiye'de kamu yönetiminde stratejik plan uygulama düzeyini belirlemektir.Bu çalışmada özellikle kamu yönetimine uygulanabilirliği açısından stratejik planlama süreci üzerinde durulmuş ve Türk kamu yönetiminde uygulamada karşılaşılan sorunlar ele alınmıştır.Yapılan çalışmada elde edilen bulgulara göre stratejik planlamanın uygulanmasında belediyelerin karşılaştıkları temel sorunların başında gelir yetersizliği, çalışan personelin stratejik planlama konusundaki eğitimsizliği ve düzenli denetimlerin yapılmaması gösterilebilir. Buna bağlı olarak belediyelerin gelir kaynaklarının arttırılması, denetimlerin düzenli hale getirilmesi, çalışanların ve vatandaşların stratejik planlama konusunda bilinçlendirilmesi sunulan çözüm önerileri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDay by day, the concept of traditional administration has been replaced with the usage of the new administration techniques because of technological progress and globalisation. The new administration techniques have been used in the Turkish public administration with the recent arrangement one of these techniques is the concept of strategic planning.Strategic planning has been put into practice as a legal obligation to carry out performance and product based and planned applications in the public sector. With the 5018 code of law, municipalities holding the population over 50.000 have been required to prepare the strategic planning.The foremost advantage of strategic planning in the sector is that it could prevent the public institutions from changing their applications in a large deviation with short-term and fort he day policies or political. In this aspect, the aim of this study is to display the necessity of strategic planning in public administration and to determine the application level of strategic planning.In this study, it has been focused on the strategic planning process in terms of its applicability to the public administration and it has been dealt with the problems encountered in the application to Turkish public administration.According to the findings in the conducted study, lack of income, lack of training of working staff about strategic planning and insufficiency of the systematic control could be regarded as the foremost problems encountered by municipalities in the application of strategic planning depending on this, increasing the municipalities sources of income, making the controls systematic and training the working staff are considered as recommended solutions.