Okul öncesi dönemde çocukların gazeteler hakkındaki görüş ve beklentileri (Sakarya/Karaman il örnekleri)
Focus group research on the newspaper perception of preschool children (Sakarya/Karaman)
- Tez No: 278837
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN YILDIZBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, Altı yaş grubu çocuklar, Gazeteler, Preschool period, Preschool children, Newspapers
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırma, altı yaş grubu okul öncesi çocuklarının gazeteler hakkındaki görüş ve beklentilerini belirlemek ve yerleşim yerlerine göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla yapılmıştır.Çalışma nitel araştırma yöntemine dayalı olup, yarı yapılandırılmış odak grup görüşme twkniği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2010-2011 eğitim-öğretim yılı Sakarya ili Arifiye ilçesine bağlı Kazım Karabekir İ.Ö.O. ve Karaman ili Yavuz Sultan Selim İ.Ö.O. anasınıflarında eğitim gören toplam 28 çocuk oluşturmuştur. Araştırmaya dahil edilen çocuklara 17 sorudan oluşan görüşme formu uygulanmış ve alınan cevaplar görüşme sonrası içerik analizi yapılarak, elde edilen veriler raporlaştırılmıştır.Elde edilen verilerin analizi sonucunda, okul öncesi çocukların gazete hakkında (ilginç bir şeklide) ölüm, kaza ve doğal afet gibi olumsuz bilgi aktarma işlevini üstlendiği algısına sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu duruma, çocukların yaşadıkları yerleşim yerlerinin etki etmediği bulunmuştur. Araştırmadaki çocukların gazeteden beklentileri ilgi çekici görseller, bilmeceler, hikâyeler içermesi ve çizgi filim CD'sinden oluşması yönündedir. Odak grup görüşmesi sonunda günlük gazetelerden çocukların istekleri doğrultusunda kesilerek oluşturulan sınıf gazetesinde ise çocukların olumlu haber içeriklerine yer verdikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the newspaper perception of preschool children whit focus group research. Research samples were consist of 28 children. If conducted on 2 different kindergartens with participation of educating nursery classes of Sakarya Province Arifiye District Kazım Karabekir İÖO and Karaman Province Yavuz Sultan Selim İÖO at 2010-2011 academic year.When the data were analyzed it was established that preschool children, interestingly, have a negative perception of newspaper because of the news related with death, accident and natural disasters. The newspaper perception of the children don?t changes depending on neighbor head. The children interviewed expected newspapers to see attractive pictures, puzzles, stories and to contain cartoon CD?s. At the end of the interview, the children were used positive news when the class newspaper was produced from the daily newspapers.