Çocuk edebiyatı eserlerinin 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin karakter gelişimine etkisi
The effects of children?s literature works on 7th and 8th grades students? character development
- Tez No: 278838
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT KARATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Karakter, karakter eğitimi, değer, çocuk edebiyatı, edebiyat temelli karakter eğitimi, Character, Character education, value, children literature, and literature based character education
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Bu tez çalışmasında, karakter eğitimi uygulamalarında en yaygın araç olarak kullanılan çocuk edebiyatı eserlerinin 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin karakter gelişimine etkisi incelenmiştir.Yapılan çalışmaların etkililiğini tespit etmek için araştırmada deneysel yöntem (ön test- son test) kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini, 2010-2011 öğretim yılında, Düzce İlinde okuyan tüm ilköğretim 7 ve 8. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2010-2011 öğretim yılında, Düzce İli, Kaynaşlı İlçesi, Cumhuriyet İlköğretim Okulunda ve Atatürk İlköğretim Okulunda okuyan 7 ve 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma 7 ve 8. Sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 89 (45 kişi deney grubu-44 kişi kontrol grubu) kişilik bir grup üzerinde yürütülmüştür.Araştırmada örneklem olarak seçilen Düzce İli, Kaynaşlı İlçesi, Atatürk İlköğretim Okulu 7 ve 8. sınıf öğrencileri aynı zamanda deney grubu olarak seçilmiştir. Deney grubundaki 7 ve 8. sınıf öğrencilerine edebi eserler aracılığıyla 12 hafta süren bir edebiyat temelli karakter eğitimi verilmiştir. Ayrıca örtük programa yönelik çalışmalar yapılmış, okul ortamı afiş, resim vb. görsellerle düzenlenmiştir. Çalışmada, çocuk edebiyatı eserlerinin çocukların ahlaki olgunluk düzeylerine ne ölçüde etki ettiği araştırılmıştır.Araştırma için veri elde etmek amacıyla Kulaksızoğlu ve Dilmaç (1999) tarafından hazırlanan ?Ahlaki Olgunluk Ölçeği? kullanılmıştır. Daha sonra elde edilen veriler, araştırmanın denencelerine göre SPSS 15.0 (Statistic Package For Social Science) programı ve t-testi, Cronbach Alfa teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda:1.Araştırmada deney grubunda bulunan öğrencilerde ahlaki gelişim düzeylerini artırmaya yönelik olarak yapılan edebiyat temelli karakter eğitiminin etkili olduğu saptanmıştır.2.Edebiyat temelli karakter eğitimi verilmeyen kontrol grubu öğrencilerinin ahlaki gelişim düzeylerine ilişkin ön test ile son test puan ortalamaları arasında anlamlı bir farkın olmadığı belirlenmiştir3.Uygulama öncesinde deney grubunun düşük olan ahlaki gelişim puanları aritmetik ortalamaları uygulama sonunda kontrol grubu öğrencilerinin ahlaki gelişim puanları düzeyine yükseldiği; deney grubu öğrencilerinin ön ve son test puanları arasında anlamlı bir farkın olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of children?s literature works on 7th and 8th grades students? character development has been examined.To determine the effectiveness of studies, experimental method (Pre-test and Post-test) has been used.The universe of this Research has been formed by all 7th and 8th grades students studying in Duzce province. The sample of this research is 7th and 8th grades students studying in Cumhuriyet and Ataturk Primary schools in Duzce province, Kaynasli district. Research was executed(conducted) on a group of total 89 (45 students for experimental group- 44 students for control group) students composed of 7th and 8th grades.In this research, 7th and 8th grades students of Düzce province, Kaynasli district Ataturk primary school, who were chosen as sample, were taken as experimental group at the same time. A character education was applied on 7th and 8th grades students of experimental group through literature works for 12 weeks. Furthermore, studies were made for hidden curriculum, according to it, the school environment was designed. In this research, to what extent children?s literature works affect the levels of moral maturity of children was searched.To obtain data `? Moral Maturity Scale? designed by Kulaksızoglu and Dilmaç (1999) was used. Then the data achieved by data collection tools was analyzed by SPSS 15.0 (Statistic Package For Social Science) software, t-test and Cronbach Alfa technique in accordance with the hypothesis of the research.At the end of the research:1.In the research, it was determined that literature based character education which was made to increase the level of moral maturity of students in experimental group, is effective.2.It was stated that there is no significant difference between pre-test and post-test average points of the moral maturity level of control group?s students that literature based character education was not given.3.It was monitored that the experimental group?s arithmetic means of low moral development grades before the research rised to the level of control group students? grades and there is a meaninful difference between pre-test and post-test of experimental group students.