Okul öncesi öğretmenlerinin yaşam kalitesi ve iş doyumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi (Bolu ili örneği)
The research about the life qualities and the job satisfaction of the pre-school education teachers from the standpoint of some factors (the Bolu sample)
- Tez No: 278839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmeni, yaşam kalitesi, iş doyumu, Pre-school education teacher - Life quality - Job satisfaction
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin yaşam kalitesi ve iş doyumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırma var olan bir durumu olduğu gibi ortaya koymak için betimsel tarama modelindedir. Araştırmanın çalışma grubu 2010-2011 eğitim öğretim yılında Bolu İli Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Bolu merkez ilçesinde bulunan anaokullarında ve anasınıflarında görev yapan 121 öğretmenden oluşmaktadır.Araştırma verilerinin elde edilmesinde ?Minnesota İş Doyum Ölçeği?, ?Whoqol Bref? ve araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır.Okul öncesi öğretmenlerine uygulanan ölçeklerle toplanan veriler SPSS-15 paket programında analiz edilmiştir. Kişisel bilgi formu ile toplanan, öğretmenlerin demografik özelliklerini yansıtan verilerin frekans ve yüzde dağılımlarına bakılmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin iş doyumlarına ve yaşam kalitelerine kişisel bilgi formunda yer alan bağımsız değişkenlere (yaş, eğitim durumu, mesleki kıdem yılı, görev yaptıkları okul türü, kurumdaki istihdamları, eğitim verdikleri yaş grubu ve eğitim verdikleri sınıflardaki öğrenci sayısı) göre farklılıklara bakmak için t-testi (Paired Samples T-Test) ve tek faktörlü varyans (ANOVA) analizi kullanılmıştır.Okul öncesi öğretmenlerinin iş doyumları ile yaşam kalitesinin alt boyutları olan bedensel alan, ruhsal alan, sosyal ilişkiler alanı ve çevre alanına ait yaşam kalitesi arasındaki ilişkiye basit korelasyon: Pearson korelasyon katsayısı (Simple/Bivariate correlation: pearson correlation coefficient) analizi ile bakılmıştır.Araştırma sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin iş doyumlarının bağımsız değişkenlere (yaşa, eğitim durumuna, mesleki kıdem yılına, görev yaptıkları okul türüne, kurumdaki istihdamlarına, eğitim verdikleri yaş grubuna ve sınıflarındaki öğrenci sayılarına) göre farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin yaşam kalitelerinin alt boyutları olan bedensel, ruhsal, sosyal ilişkiler ve çevre alanlarında; yaşa, eğitim durumuna, mesleki kıdem yılına, görev yaptıkları okul türüne, eğitim verdikleri yaş grubuna ve sınıflarındaki öğrenci sayılarına göre farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Kurumdaki istihdamları açısından, bedensel alanda fark bulunmuştur. Okul öncesi öğretmenlerinin yaşam kalitesi ile iş doyumları arasında; yaşam kalitesinin alt boyutları olan bedensel, ruhsal, sosyal ilişkiler alanda düşük pozitif yönde ilişki bulunmuştur. Çevre alanında ise orta düzeyde pozitif ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to observe the life qualities and the job satisfaction of the pre-school education teachers from the standpoint of some factors.This research models a descriptive scanning to output a situation which already exists. The team of this research consists of 121 pre-school education teachers who work at the seperated kindergartens from the primary schools and the teachers who work at the kindergartens which are not separeted from the primary schools in the province of Bolu.Minnesota Job saticfaction Criteria-Whoqol Bref and Personal Information form which was developed by the teacher of this research were used to get the data of the research.All the data were gathered by the Criteria which were practiced on the pre-school education teachers and they were analyzed by SPSS-15 packet programme. The frequency and the percentage of the data which give the demografic aspects gathered by the Personal Informatıon Form were checked. Paired samples T-Test and ANOVA were used to analyzed the job satisfaction and the life qualities of the pre-school education teachers from the standpoint of their age-how long they work - The school type where they work - how many students and to what age they teach. All these aspects were checked and analyzed to show the differences between them.Simple / Bivariate Correlation: Pearson Correlation Coefficient was used to observe how the pysical-spiritual-environmental and social fields affect job satisfaction and the life qualities of the pre-school education teachers.At the end of the research it was observed that all the factors mentioned above (their age - how long they work - The school type where they work - how many students and to what age they teach) have no effect on the job saticfaction of the pre-school education teachers. It was also observed that only the pysical field has an effect on the teachers. Social - spiritual fields have a little positive effect while the environmental field has a medium effect on them.