Okul öncesi dönemde hijyen alışkanlığı kazandırma eğitim programının çocukların hijyen davranışlarına etkisinin incelenmesi
The analysis of education programme of hygiene habit acquisition at pre-school period to the efficiency hygiene behaviors of childrens
  1. Tez No: 278840
  2. Yazar: MELTEM BALABAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN YILDIZBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hijyen Alışkanlıkları, Hijyen Davranışları, Hijyen Eğitimi, Hijyen ve Sağlık, Okul Öncesi Dönemde Hijyen Eğitimi, Hygiene Habits, Hygiene Behaviours, Hygiene Education, Hygiene and Health, Hygiene Education for Preschool
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma; okul öncesi dönemde çocukların okul ortamında sergiledikleri hijyen davranışlarını belirlemek ve on üç haftalık Hijyen Alışkanlığı Kazandırma Eğitim Programı'nı uygulayarak, bu programın etkililiğini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini Bolu ili Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı bağımsız anaokulu olan Vali Mehmet Ali Türker anaokuluna tam gün devam eden 60-72 ay grubu çocuklardan seçilen deney grubu 21, kontrol grubu 23 olmak üzere toplam 44 çocuk ve aileleri oluşturmaktadır.Araştırmada verilerin toplanması iki bölümde gerçekleştirilmiştir. İlk bölümde Soydaş (2007) tarafından geliştirilen ?Çocuklar ve Ailelerini Tanıtıcı Özellikler Formu? ailelere, ikinci bölümde de Soydaş (2007) tarafından geliştirilen ?Hijyen Davranışları Okul Gözlem Formu? öntest-sontest olarak çocuklara uygulanmıştır. Araştırma bulgularının yorumlanmasında 0.05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır. Analizler, SPSS 11. 5 programı kullanılarak yapılmıştır.Deney ve kontrol grubundaki tüm çocukların Hijyen Alışkanlığı Kazandırma Eğitim Programı uygulanmadan önce elde ettikleri hijyen puanlarının demografik özellikler açısından karşılaştırılmasında ve bu program uygulanmadan önce ve uygulandıktan sonra bu gruplardaki çocukların elde ettikleri öntest-sontest hijyen puanlarını karşılaştırmak amacıyla ilişkisiz örneklemler t-testi, deney grubundaki çocukların öntest-sontest hijyen puanlarını karşılaştırmak amacıyla ilişkili örneklemler t-testi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is prepared to research the efficiency of this programme by applying the Hygiene Habits Acquisition Education Programme with 13 week and to determine the hygiene habits of children at pre-school period.The sampling of research is consisted of totally 44 children and their family who are randomly selected like experimental group of 21 children and control group of 23 children, are 60 - 72 month group that continue like full-day at Governor Mehmet Ali Türker pre-school that is affiliated to Directorate of National Education of Bolu.The data collection was carried out like two parts at this research. At first part, ?Children and for Their Family Introductory Characteristics Form? developed by Soydaş, was applied to families. At second part, ?Hygiene Behaviors School Observation Form? developed by Soydaş, was applied to children like pre-test and post test. The significance level of 0.05 was based on interpretation of research findings. Analyses were done by using SPSS 11.5 programme.The unrelated t-test was used to compare the pre-test and post test hygiene points of children in these groups before and after the application of this program and to compare in terms of demographic characteristics of hygiene points of all children in the experimental and control groups before application of Hygiene Habits Acquisition Education Programme, the related test was used to compare the pre-test and post test hygiene points of children in the experimental group.