Ekonomik büyüme-enflasyon ilişkisinin sektörler itibari ile ekonometrik analizi: Türkiye örneği
Econometric analysis of relationship between economic growth and inflation in consideration of sectors: Turkey case
  1. Tez No: 278850
  2. Yazar: BAHADIR ŞENGÖRÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Ekonomik Büyüme, Devresel Hareketler, Türkiye Ekonomisi
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada enflasyon-iktisadi büyüme ilişkisi sektörel bazda 1987:1-2007:3 dönemi için incelenmiştir. Enflasyon ile büyüme ve sektörel büyüme arasındaki ilişkiler serilerin devresel hareketleri, diğer bir ifade ile iş çevrimleri çerçevesinde çapraz korelasyon analizi ve etki-tepki fonksiyonları ile incelenmiştir. Bu amaçla toplam GSYİH ve sektörel GSYİH serileri ile Tüketici Fiyatları Endeksi ve üç aylık enflasyon oranlarının devresel bileşenleri elde edilmiştir. Serilerin devresel bileşenleri ? üssel düzeltme yöntemi ile mevsimsel olarak düzeltilmiş serilerin ? Baxter ve King (1995) çalışması ile tanımlanan bant geçiş filtresi ile elde edilmiştir. Toplam ve sektörel çıktıların devresel bileşenleri önce grafiksel olarak daha sonra çapraz korelasyon katsayıları hesaplanarak incelenmiştir. Çalışmada kullanılan veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) internet sayfasından elde edilmiştir. Ampirik sonuçlar; Türkiye ekonomisinde enflasyon ile iktisadi büyüme arasındaki negatif ilişkinin nedeninin tüm analiz dönemlerinde arz şokları olabileceğine işaret etmektedir. Arz şokları, aynı zamanda sanayi sektörü ve hizmetler sektörü büyümesi ile enflasyon arasındaki negatif ilişkiyi de açıklamaktadır. Etki-tepki fonksiyonları ile elde edilen sonuçlar bu bulguları çoğu durumda desteklemekle birlikte tüm sonuçların incelenen alt döneme göre farklılık gösterdiği gözlenmiştir. Bu ilişkinin geçerliliği arz şoklarının bir temsilcisi olan petrol fiyatları modele dahil edilerek ayrıca incelenmiş ve ilk sonuçları destekleyici bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, inflation-economic growth relation was analyzed for 1987: 1-2007:3 period on a sectoral basis. Relationships between inflation and growth and sectoral growth were analyzed within the framework of business cycle of the series, in other words business networks, with cross correlation analysis and cause and effect functions. For this purpose, with total GDP and sectoral GDP series, cyclical components of Consumer Price Index and three-month inflation rates were obtained. Cyclical components of the series ? of the series that were corrected seasonally with exponential smoothing series ? line shift filter, which is defined with the study of Baxter and King (1995) was obtained. Cyclical components of total and sectoral outputs were firstly analyzed graphically, and then by calculating cross- correlation coefficients. Data used in the study were obtained from website of Turkish Statistical Institution (TÜİK). Empirical results indicate that the reason for the negative relation between inflation and economic growth within Turkish economy may be supply shocks in all analysis periods. Supply shocks at the same time explain the negative relation between the growth of industry sector and services sector and the inflation. Despite the fact that results obtained through cause-effect functions support these finding in most situations, it was observed that all results differ depending on the sub-period analyzed. The validity of this relationship with a representative of the supply shocks, oil prices were included in the model were examined and the results also support findings were obtained.Keywords :1)Inflation2)Economic Growth3)Business Cycle4)Turkish Economy