Alışveriş merkezi çekicilik kriterlerinin müşteri çekim mesafesine etkisi ve Ankara ili uygulaması
The effects of shopping center?s attractiveness criteria on the gravity distance of customer and implementation of Ankara
- Tez No: 278851
- Danışmanlar: PROF. DR. M. MİTHAT ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Perakendecilik, Alışveriş Merkezi, Çekicilik Kriterleri, Retailing, Shopping Center, Attractiveness Criteria
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Alışveriş merkezi nihai tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını karşıladıkları perakendeci türüdür. Perakendecilik sektörünün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir hızla gelişmesi ile alışveriş merkezleri sayısı artmıştır. Bunun sonucunda sektörde yoğun bir rekabet ortamı meydana gelmiştir.Bu tez çalışmasında alışveriş merkezlerine rekabet avantajı sağlayan çekicilik kriterlerinin müşteri çekim mesafesine etkisi araştırılmıştır. Bu bağlamda perakendecilik kavramı detaylı bir şekilde açıklanmış daha sonra alışveriş merkezleri tanımı, sınıflandırılması, tarihsel gelişimi ve sektörün son durumu ortaya konulmuştur. Uygulama aşamasında Ankara ilinde bulunan alışveriş merkezleri üzerine araştırma yapılmış ve elde edilen veriler istatistiki analizlerle yorumlanmıştır. Mevcut alışveriş merkezi yönetimlerine ve açılması planlanan alışveriş merkezi yatırımcılarına çekicilik kriterlerinin müşteri çekim mesafesine etkisi hakkında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Shopping center, which supplies all the demands and needs of an end consumer, is one of the retailing types. With the rapid growth of retailing sector in Turkey- as in my parts of the world- the number of shopping centers has continued to increase. As a result, intensive competition has occurred in the shopping centers sector.This study investigates the effects of attractiveness criteria, which provide competition advantage to the shopping centers, on the gravity distance of customer. In this context, the concept of retail has been explained in detail. Then, classification, historical development and the last status of shopping centers have been defined. In the implementation stage, shopping centers which locate in Ankara have been searched and the obtained data has been deciphered through statistical analysis. The study concludes with recommendations which are about the effects of attractiveness criteria on the gravity distance of customer to managements of existing shopping centers and investors which have a plan to open new shopping centers.