Bankacılık sektöründe takipteki krediler-teminat ilişkisi: Türk bankacılık sektörü üzerine bir uygulama
Non performing loans-collateral relation in banking sector; an application in Turkish banking sector
  1. Tez No: 278912
  2. Yazar: HAMDULLAH YUCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERİŞAH ARICAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Takipteki krediler, teminat, kredi riski, Türk Bankacılık Sektörü, Non performing loans, collateral, credit risk, Turkish Banking Sector
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bankacılığın temel fonksiyonlarının başında kredi verme fonksiyonu gelmektedir. Kredilendirme fonksiyonunun icrası esnasında bankaların maruz kaldıkları en önemli finansal risk ise kredi riskidir. Verilen kredilerin geri dönüşlerinde yaşanması olası sıkıntılar kredi riskinin temel kaynaklarıdır. Uzmanlık gerektiren en önemli konularından biri olan kredi riskinden kaynaklı zarar olasılığını minimize etmek için bankalar tarafından muhtelif risk azaltma teknikler kullanılmaktadır. Bankacılık sektöründe kredi riskine karşılık en yaygın ve önemli risk azaltma tekniklerinden biri teminat kullanımıdır. Bankalar tarafından müşterilerine tahsis edilmiş olunan kredilerin vadelerinde geri ödenmeme riskine karşılık banka alacağının tamamen veya kısmen güvence altına alınmasını sağlayan her türlü değer ve haklar teminat olarak adlandırılmaktadır. Basel II dokümanında da teminatlı işlem, bankaların maruz kaldıkları kredi riskinin borçlu veya borçlu adına üçüncü şahsın sağladığı bir teminatla tamamen veya kısmen güvence altına alındığı işlem olarak tanımlanmış, ancak iç düzenlemelerden farklı olarak alınabilecek teminat türleri oldukça daraltılmıştır.Kredi kalitesi, bankaların finansal sağlamlığının analizinde dikkat edilmesi gereken en temel unsurdur. Bu çalışmada da, kredi kalitesinin belirleyici etmenlerinden birisi olan teminat alımının verilen kredinin sorunsuz şekilde geri dönüşündeki veya sorunlu hale gelerek takibe intikal etmesi üzerindeki etkisi araştırma konusu yapılmaktadır. Çalışma sonucunda, kredi kalitesinin korunması açısından kredilendirmede asli unsurun kredi verilecek firmaların kredibilitesi olduğu, teminat konusunun da bundan sonra geldiği ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, kredinin vadesinde ödenmemesi durumunda, alacağın tahsil olasılığını arttıran en önemli imkân teminatlar olduğundan kredi ilişkisinin başlangıcında firma profiline uygun teminat alınmasının da kredi kalitesinin korunması açısından oldukça önemli olduğu sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Extendig loans is one of the basic functions of banking. The most significant financial risk associated with this function is the credit risk. The fundamental causes of credit risk arise from the potential problems that may show up in loan repayment. Banks use various risk mitigation methods to minimize the probability of losses that may stem from credit risk. One of the most significant and common risk reduction mechanism applied against credit risk in the banking sector is the usage of collateral. Collateral is defined as all kinds of securities, properties or assets pledged for the timely repayment of loans extended to bank customers. Basel II principles refer to collateralized transactions as the processes in which the credit risks that banks may face are utterly or partially secured by collaterals provided by the borrower or third parties acting in favor of the borrower, but on the other hand constrict the scope of collaterals as distinc from the range organized by internal regulations.The quality of loans is the most essential factor in the analysis of the financial soundness of banks. This study aims to analyse the impact of collaterals which are among the distinctive factors of loan quality on the healty repayment of loans or the case of defaults experienced in troubled loans. The result of the study manifests that the fundamental factor in loan extension in terms of sustaining credit quality is the credibility of the borrowers and collaterals come after credibility in significance. Nevertheless, being the primary means to increase the possibility of collection in case of defaults, securing the correct collaterals in alignment with the borrowers profile at the beginning of the credit transaction is deemed to be as important in terms of the protection of credit quality.