İslam (katılım) bankalarının sorunları ve verimlilik analizi: Türkiye-Malezya örneği
Islam problems and productivity analysis of banks: The case of Turkey-Malaysia
- Tez No: 380026
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Türkiye Katılım Bankaları, Malezya İslam Bankaları, Etkinlik, Verimlilik Veri Zarflama Analizi, EMS, Banking, Turkey Participatory Banks, Malaysia İslamic Banks, Efficiency, Data Enveloped Analysis, EMS
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Teorisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bankacılık sistemi, paranın muhafaza edilmesi için güvenli bir ortam sağlanması, tedavüldeki paranın toplanması ve ödenmesi gibi işlemleri gerçekleştirmek, çek ve akreditif muameleleri yapmak, müşteri adına menkul kıymet alım satımı yapmak, kefalet ve teminat mektubu vermek, kiralık kasa hizmeti vermek, seyahat çeki ve kredi kartı gibi konularda danışmanlık yapmak, iş adamlarına banka referans mektubu vermek ve çeşitli faturaların tahsilini yapmak üzere faaliyet göstermektedir. Dünya'da ve Türkiye'de bankacılık sektörü faizli sistem üzerine inşa edilmiştir. Faiz, İslam dinine göre haram (yasak) kılındığı için Dünya'da,özellikle Malezya ve Türkiye gibi Müslüman ülkeler geleneksel faizli bankacılık sisteminden uzak kalmaya çalışmaktadırlar. Bu yüzden bu ülkelerdeki tasarrufların bir kısmının ekonomiye aktarılması için dünyada ve ülkemizde faizsiz bankacılık kurumları yani Katılım Bankaları faaliyet göstermektedir. Genelde bankacılık sektörü, finansal sistemin en önemliaktörlerinden birisidir. Bankacılık sektörünün etkinliği, ekonomik ve sosyal bakımdan önemlidir. Bu yüzden çalışmada 2010- 2013 yılları arasında, Türkiye'de bankacılık sektöründe faaliyet gösteren katılım bankaları ile Malezya'da İslam bankalarının etkinliği, ölçeğe göre değişken getiri varsayımı altında girdi odaklı VZA (Veri Zarflama Analizi) ve EMS faktör verimlilik endeksi ile karşılaştırılmıştır. Bankaların etkinliğinin araştırılmasıyla 7 girdi (Toplam Fonlar ve Alacaklar / Toplam Aktifler, Toplam Krediler ve Alacaklar / Toplam Mevduat, Takipteki Krediler(Brüt) / Toplam Krediler ve Alacaklar, Takipteki Krediler(Net) / Toplam Krediler ve Alacaklar ,Özel Karşılıklar / Takipteki Krediler(Brüt) , Duran Aktifler / Toplam Aktifler , Tüketici Kredileri / Toplam Krediler ve Alacaklar) ve 1 çıktı (Finansal Varlıklar / Toplam Aktifler) değişkeni kullanılmıştır. Analiz sonucunda Türkiye katılım bankaları ile Malezya İslam bankalarının etkinlikleri detaylı bir şekilde ortaya konulmuştur. Etkinliklerinin az olduğu saptanan bankaların daha verimli olabilmeleri için politika önerilerinde bulunulmuştur. Katılım bankalarının, hem reel sektöre fon yaratan önemli bir kaynak olmaları ve hem de aynı zamanda bireylerin dini hassasiyetlerini göz önüne alarak ülke üretiminin ve refahının artırılmasına katkı sağlamaları nedeniyle bankacılık sistemindeki paylarının arttırılmasının daha yararlı olacağı görüşü ön plana çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The banking system is to perform actions such as in providing to safe environment for the money to maintain a, collecting the money in circulation and payment of the check and the letter of credit transactions, to make buying and selling securities on behalf of customers, to give surety and bond, to give safe-deposit service, travelers checks and credit advising on issues such as card, bank letters of reference to companies and business people and operates in a variety of bills to make education. On the other hand the banking sector system is built upon the interest rates either in the world or in Turkey. The Muslims and those who have sensitivity of religion, keep themselves away from banking system with interest due to Islam forbidding interest. That is the reason why banking system with no interest, means that, participatory banking system performs all over the world and Turkey to transmit their saving into the economy. As shown that the banking system is one of the most significant actors of the financial system. From this perspective the efficacy of the banking system is very important in the aspect of social and economy.Therefore, the study of 2010 - 2013 years between the banking sector in Turkey operating in the participation banks in Malaysia with Islamic banks' efficiency, according to the scale variable returns under the assumption that the input -oriented DEA and EMS factor productivity index was compared with. Bank of the effectiveness of the investigation of the 7 input (Total Loans and Receivables / Total Assets, Total Loans and Receivables / Total Deposits, Non-Performing Loans (gross ) / Total Loans and Receivables, Non-Performing Loans ( net ) / Total Loans and Receivables, Special Provisions / Non-Performing Loans ( Gross) , Fixed Assets / Total Assets, Consumer Loans / Total Loans and Receivables) and 1 output ( Financial Assets / Total Assets) variable is used.Analysis of participation banks in Malaysia with Turkey as a result of the activities of Islamic banks has been demonstrated in a detailed manner. Inefficient banks which have been made in policy recommendations in order to be effective .The share of the Participatory banking should be increased in the banking system due to they bring vertical dimensions with their alternative products, due to they create significant funds mostly for real sector, due to they contribute to economy, production and increase of the welfare of the country with taking into consideration of individuals' religious sensitivity.