Türk bankacılık sektöründe bankaların takipteki kredi oranını ve karlılığını etkileyen mikro ve makro faktörler
Micro and macro factors affecting the non-performing loan ratio and profitability of banks in the Turkish banking sector
  1. Tez No: 857414
  2. Yazar: ÖZGE CANPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RABİA ECE OMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Karlılık, Takipteki Krediler, Smoothing Spline, Banking, Profitability, Non-Performing Loans, Smoothing Spline
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Finansal sistem, fon alışverişinin belirli kurallar çerçevesinde yapıldığı sistemdir. Fon alışverişi, fon fazlası olan kurumlarla fon ihtiyacı olan kurumlar arasında finansal kurumlar aracılığı ile yapılmaktadır. Bankalar finansal sistemin en önemli aracı kurumlarıdır. Bankalar; mevduat bankaları, katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankaları olmak üzere üç grupta toplanabilir. Mevduat bankaları topladıkları mevduatları ihtiyaç sahibi gerçek ve tüzel kişilere aktaran finansal kurumlardır. Bankalar bu faaliyetlerini sürdürürken kar amacı taşımaktadırlar. Verilen kredilerin zamanında ödenmemesi Banka bilançolarında olumsuz etki yaratmaktadır. Takipteki krediler ve karlılık oranları Bankalarda risk ve performansın en önemli göstergelerindendir. Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de faaliyet gösteren mevduat bankalarının karlılığını ve takipteki kredi oranını etkileyen mikro ve makro faktörleri araştırmaktır. Çalışmada Türkiye'de faaliyet gösteren mevduat bankalarının 2011 ile 2023 yılları arasındaki üç aylık verileri kullanılmıştır. Analiz yöntemi olarak sıradan en küçük kareler ve smoothing spline (pürüzsüzleştirme) yöntemleri kullanılarak parametrik (doğrusal) ve parametrik olmayan (doğrusal olmayan) modeller elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The financial system is a system in which funds are exchanged within the framework of certain rules. Fund exchange is carried out through financial institutions between institutions with excess funds and institutions in need of funds. Banks are the most important intermediary institutions of the financial system. Banks can be grouped into three groups; deposit banks, participation banks, development and investment banks. Deposit banks are financial institutions that transfer the deposits they collect to real and legal persons in need. Banks aim to make a profit while carrying out these activities. Failure to pay the loans on time has a negative impact on the bank's balance sheets. Non-performing loans and profitability ratios are among the most important indicators of risk and performance in banks. The purpose of this study; To investigate the micro and macro factors affecting the profitability and nonperforming loan ratio of deposit banks operating in Turkey. In the study, threemonth data of deposit banks operating in Turkey between 2011 and 2023 were used. Parametric (linear) and non-parametric (non-linear) models were obtained by using ordinary least squares and regression spline methods as the analysis method.