Parasal aktarım mekanizmalarının işleyişi ve etkinliği: Türkiye uygulaması
Functioning and effectiveness of monetary transmission mechanisms: the case of Turkey
- Tez No: 278927
- Danışmanlar: PROF. DR. ERİŞAH ARICAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para Politikası Aktarım Mekanizması, Parasal Aktarım Kanalları, VektörOto Regresyon, Monetary Policy Transmission, Monetary Transmission Channels, VectorAuto Regression
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 354
Özet
Çalışmada parasal aktarım mekanizmalarının işleyişi ve etkinliği, Türkiye yorumu ileincelenmiştir.Türkiye'de parasal politikalar ve reel ekonomi arasındaki ilişkide hangi parasal aktarımkanallarının etkin olduğu araştırılmıştır. Bu çerçevede, parasal aktarım kanalları ve çalışmaprensipleri teorik olarak irdelenmiş, Türkiye ekonomisinde etkin olarak çalışan parasal aktarımkanallarının neler olduğu vektör otoregresyon modeli ile tespit edilmeye çalışılmıştır.Sonuç olarak; Türkiye'de parasal aktarım mekanizması kanallarından geleneksel faizoranı kanalı etkin olarak çalışmaktadır. Döviz kuru kanalı, üretim seviyesi üzerinde belirleyicibir rol oynamamakla birlikte, fiyatlar genel seviyesini önemli ölçüde etkilediği ifade edilebilir.Hisse senedi fiyatları kanalı ve kredi kanalının, etkin çalışmadıkları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effectiveness and functioning of themonetary transmission mechanism in Turkey.The dissertation investigates the effective monetary transmission channels in terms ofrelationships between monetary policies and real economy. Theoretical principles of themonetary transmission channels are examined to determine which monetary channels areactively working by utilizing vector auto regression model.The results of the vector auto regression model revealed that traditional interest ratechannels of the monetary transmission mechanism works actively in Turkey. It also revealedthat exchange rate channel does not play a decisive role on the level of production even thoughsignificant effect on the general prices can be expresses through exchange rate channels.Observations provided that stock quotes and credit channels are not working effectively.