Yaşlılarda ölüm kaygısı ve dindarlık
Death anxiety and piety in the elderly
  1. Tez No: 279037
  2. Yazar: EMEL NURİYE DAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: dindarlık, ölüm kaygısı, yaşlılık, piety, death anxiety, the elderly
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Araştırmamızın konusu yaşlılık dönemindeki bireylerde ölüm kaygısı ve dindarlık arasındaki ilişkidir. Çalışmamızda yaşlılarda dindarlıkla ölüm kaygısı arasında bir ilişkinin olup olmadığının açıklanması amaçlanmaktadır. Ayrıca yaşlılık döneminde dindarlığa ve ölüm kaygısına etki eden faktörler üzerinde de durulmaktadır.Araştırmamızın evreni ülkemizdeki yaşlı bireylerdir; örneklemi ise Konya ilindeki yaşlılardan oluşan 212 denekten oluşmaktadır. Alan araştırması şeklinde yürütülen çalışmamızda dindarlıkla ilgili ölçümlerde ?Dinî Hayat Ölçeği? ve ölüm kaygısının ölçümünde ise ?Ölüm Kaygısı Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırmanın uygulanması sürecinde bu iki ölçek ile beş soruluk demografik özellikleri ölçen soruların birleştirilmesiyle oluşan bir anket formunun denekler tarafından doldurulması sağlanmıştır.Çalışmamız neticesinde, ölüm kaygısı ile dindarlık ve dindarlığın duygu ve davranış boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda yaşlılıkta dindarlık düzeyi yükseldikçe ölüm kaygısının da arttığı saptanmıştır. Ayrıca ölüm kaygısı arttıkça dindarlık ve dindarlığın duygu ve davranış boyutlarından alınan puanlar da yükselmektedir. Buna göre yaşlılıkta dindarlık ölüm kaygısını etkilemekte ve ölüm kaygısı da bu yaş döneminde dindarlık üzerinde etkili olan faktörlerden biri olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the relationship between death anxiety and piety in the elderly. I will try to investigate whether there is such a relationship. I will also explore the factors that may have impact on piety and death anxiety.The realm of my study is the elderly population of Turkey in general. The samples consist of 212 subjects from the elderly people of Konya. I employed ?Religious Life Scale? in measuring piety and ?Death Anxiety Scale? in measuring death anxiety. During the research process, I gave the subjects a questionnaire form that is combined from these two scales and five questions that are designed to measure the demographical characteristics.As a result of my study, I found out that there is a positive and meaningful relationship between death anxiety and piety on one hand and its emotional and behavioral aspects on the other. In consequence of my analyses, I discovered that death anxiety increases in the elderly as far as piety increases. In addition, as far as death anxiety increases, the scores of piety and its emotional and behavioral aspects increase, too. So, there is a clear correlation between piety and death anxiety in the elderly.