Kurumsallaşma çabalarının örgütsel performansa etkisi: Perakende sektöründe bir uygulama
Effects of institutionalization operations on organizational performance: A study in retail industry
  1. Tez No: 279059
  2. Yazar: ESRA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, firma performansı, perakende sektörü, institutionalization, corporate performance, retail sector
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı hızla değişen çevre şartlarına uyum sağlayabilmek adına, gelişmelerin hareketli yaşandığı ve devamlı surette dinamik bir yapıya sahip olması gerekli olan perakende sektöründe, kurumsallaşma süreci ve kurumsallaşma adına yapılan çalışmaların örgütlerin performansında yapmış olduğu etkiyi ortaya koymak, kurumsallaşma ve performans arasında nasıl bir ilişki olduğunu tespit edebilmektir.Yapılan korelasyon analizi sonucunda; kurumsallaşmanın alt boyutu olan nesnellik ile işlevsel performans, çıktı performansı ve yenilik ve uyum performansı arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde kurumsallaşmanın şeffaflık boyutu ile işlevsel performans, çıktı performansı ve yenilik ve uyum performansı arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. Kurumsallaşmanın diğer bir boyutu olan profesyonellik ile de işlevsel performans, çıktı performansı ve yenilik ve uyum performansı arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Ayrıca regresyon analizi sonucuna göre, kurumsallaşmanın firma performansı üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, on behalf of the adaptation to the rapidly changing environmental conditions, is to reveal the effect of the studies made for institutionalization and institutionalization process to the performance of organizations in the retail sector in which the developments are active and which should have a constant dynamic structure, and to determine the relationship between institutionalization and performance.As a result of correlation analysis, it is reflected that there is a positive and statistically significant correlation between objectivity that is one of the sub-dimensions of institutionalization and functional performance, output performance, innovation and consistency performance. Correspondingly, the correlation between transparency dimension of institutionalization and functional performance, output performance and innovation and consistency performance is positive and statistically significant. On other dimension of institutionalization, professionalism has also got a positive and statistically significant correlation with functional performance, output performance and innovation and consistency performance.Additionally, according to regression analysis, it is verified that institutionalization has got a positive effect on corporate performance.