Kur'an'da Allah'ın fiillerinin sebep ve amaçlara bağlanması
Connecting the causes and purposes of the acts of allah in the Qur'an
  1. Tez No: 279058
  2. Yazar: MUHAMMED ERSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF IŞICIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kuran, İllet, Hikmet, Allah'ın Fiilleri
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kur'ân nazil olduğu dönemden günümüze kadar gelen zaman içerisinde daha iyi anlaşılması için her yönüyle incelenmiştir. Aynı şekilde çeşitli şekillerde yorumlanmış, bu sahada ciltlerle eser ortaya konmuş, özellikle de inananların ondan daha çok faydalanması temin edilmeye çalışılmıştır. Özellikle son yüzyılda bir konuyu ya da kavramı Kur'ân'ın bütünlüğü içinde ele alıp inceleyen ve araştıran konulu tefsirler dikkatleri çekmektedir.Kur'ân'da Allah (c.c.) yaratma, düzenleme, hüküm koyma gibi birçok fiilini bizlere anlatmaktadır ve fiillerini birtakım sebep ve amaçlara bağlamaktadır. Biz bu çalışmamızda Kur'ân'a göre Allah (c.c.)'ın fiillerinin hangi sebep ve amaçlara bağlandığını tespit etmeye çalışacağız.Girişte ta'lîl kavramına açıklık getirmeye çalıştık. Ta'lîl kelimesini daha iyi anlamak için de ta'lîlin kökü olan illet kavramını ve illete yakın anlamda olan diğer kavramları ve ta'lîl ifade eden lafızları açıklamaya çalıştık. Birinci bölümde Allah (c.c.)'ın yaratma fiillerinin sebep ve amaçlarına değindik. İkinci bölümde Allah (c.c.)'ın İslâm dininin inanç esaslarını oluşturan öğelere dair fiillerini ele aldık. Bu fiillerin sebep ve amaçlarını ortaya koymaya çalıştık. Üçüncü bölümde ise Allah (c.c.)'ın hüküm koyma fiillerindeki illet ve hikmetleri ele aldık. Kur'an'daki hükümlerin sebep ve hikmetlerini kısaca vermeye çalıştık. Sonuçta ise Allah'ın fiillerinin sebep ve amaçlara bağlanması konusunda genel bir değerlendirme yaptık.
Özet (Çeviri)
Qur'an was revealed over time to better understand the coming period to the present day in every aspect examined. In the same way interpreted in various ways, volumed work in this field has been demonstrated, especially those who believe it has been tried to obtain more benefit. Especially in the last century, do not present an issue or concept within the framework of the Qur'an draws attention to investigating and researching on the commentaries.In the Qur'an, Allah tells us his verbs such as the creation, editing, the provision and connects his acts a number of reason and purpose. In this study according the Qur'an Allah which acts identify the causes and objectives are connected.In the introduction we tried to clarify the concept of ta'lîl. To better understand the concept of the word ta?lîl we tried to explain the concept of illet and the other concepts that are used in near meaning. In first chapter we have talked the causes and purposes of the creating acts of God. In second chapter, we discussed the items about acts of God constitute the basis of faith in Islam. In thırd chapter we have talked causes and wisdoms of Allah?s acts of provision.In result we have made a general evaluation about the connection of causes and objectives of Allah?s acts.