Kurumsal bağlılık ile iletişim doyumu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve bir uygulama örneği
Evaluating the relationship between organizational communication and communication satisfaction-an application sample
  1. Tez No: 279073
  2. Yazar: ÖZLEM GÜLLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK SOLMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İletişim, Kurumsal Bağlılık, İletişim Doyumu, Organizational Communication, Organizational Commitment and Communication Satisfaction
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 331
Özet
21. yüzyılın eğitim sistemi geçmiş yıllardan farklıdır ve farklı olmak zorundadır. Eğitim dünyası küreselleşmenin de etkisiyle değişen toplumun gerekleriyle donatılmış çalışanları bünyesinde istemektedir. Çünkü kurum amaçlarını benimseyen ve bu amaçlara ulaşmak için kendilerinden beklenenin daha da ötesinde çaba sarf eden, diğer bir deyişle, kurumsal bağlılığı yüksek çalışanlar kurumun rekabet gücünü arttırmaktadırlar.Kurumsal bağlılık sürecine katkı sağlayan önemli kavramlardan biri de iletişimdir. Çalışanlar kurum içindeki ihtiyaçlarını tatmin etmek için bilgiye ihtiyaç duyarlar ve bu ihtiyaçlarını gidermenin yollarını formal ya da informal olarak giderirler. Dolayısıyla eğitimin etkinliğinin artırılmasında çalışanın kurumundan edineceği iletişim doyumu son derece önemlidir.Bu araştırmanın, eğitim sistemimizdeki her bir çalışanın sistem içinde önemli olduğunu hatırlatmaya katkı sağlayacağı; iletişim doyumu vasıtasıyla kurumsal bağlılık kavramının insan kaynağını yerinde ve etkili kullanmada bir araç olduğuna dikkat çekeceği düşünülmektedir.Bu noktadan hareketle, çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, öncelikle kurum ve kurumsal iletişim kavramına yönelik kapsamlı bir literatür taramasına yer verilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümü, alan araştırmasının iki önemli değişkeninden biri olan kurumsal bağlılık kavramına ayrılmıştır. Bu bölümde de bağlılık kavramı başta olmak üzere kurumsal bağlılığa yönelik bir çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır.Çalışmanın üçüncü bölümünde ise alan araştırmasının ikinci önemli değişkeni olan iletişim doyumu kavramı yer almaktadır. Bu bölümde de doyum ve iletişim doyumu kavramları üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır.Araştırmanın dördüncü bölümünde kurumsal bağlılık ve iletişim doyumu arasındaki muhtemel ilişkiyi analiz etmek amacıyla Selçuk Üniversitesi akademik personeliyle anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu bölümde çalışmadan elde edilen bulgular ışığında hipotezler test edilmiş; örneklem gurubunda kurumsal bağlılıkla iletişim doyumu ilişkisi üzerine bulgulara yer verilmiştir.Çalışmanın sonuç ve öneriler kısmında ise çalışmadan elde edilen bulgular yorumlanarak tezin genel çerçevesi oluşturulmaya çalışılmıştır.Çalışmamız sonucunda Selçuk Üniversitesi akademik personelinin orta düzey iletişim doyumuna ve yüksek düzey kurumsal bağlılığa sahip olduğu sonucuna varılırken; çalışanların kurumsal bağlılığının oluşmasında kurumsal iletişim yöntem ve araçlarından elde ettikleri iletişim doyumunun son derece önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In 21 century, organizations need more human capital than before. Because, people who internalize the company aims and effort much more than expected themselves, increase the power of company in competition area.The concept of ?communication? is one of the most important contributors of this process. Employees need information in order to satisfy their needs in the company and so they head towards formal and informal communication channels. Therefore communication satisfaction is an important factor in effectiveness of the company.We hope that this study will help to remember the importance of each instructor in the education system and also to remember the concept of organizational commitment which is gained by communication satisfaction will contribute to effective using of human resources in the universities.At this point our study has four parts. In the first part of the study, we have done a comprehensive literature review about the concept of ?organization? and ?organizational communication?.The second part of the study is about the concept of organizational commitment which is one of the variables of our study. In this part, we have tried to build a theoretical framework about the concepts of ?commitment? and ?organizational commitment?.In the third part of the study, we have studied communication satisfaction which is another variable of the study. In this part, we have tried to explain the concept of ?satisfaction? and ?communication satisfaction? deeply.The fourth part of the study has aimed to explain the relationship between organizational commitment and communication satisfaction by conducting a survey between academicians in Selcuk University. In this section, we tested hypothesizes and evaluated the possible relation of organizational commitment and communication satisfaction.In the last part of the study, we have tried to make a general evaluation on the study and offered some suggestions.As a result of the study, we have reached strong findings about the relationship between organizational commitment and communication satisfaction. Also we have seen that Selcuk University academicians have high level organizational commitment but intermediate communication satisfaction level. Therefore, we can claim that companies should focus on the effectiveness of the organizational communication process in order to establish a strong organizational commitment by getting communication satisfaction in the company atmosphere.