Disfonide uygulanan ses terapisi yöntemlerinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Efficiency assessment of sound therapy methods applied in dysphonia
  1. Tez No: 279099
  2. Yazar: ÖZLEM YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Z. SEÇKİN GÖKBUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Disfoni, Ses Terapisi, Ses Oluşumu, Sesin Değerlendirilmesi, Vokal Kord, Dysphonia, Sound Therapy, Voice Formation, Assessment of Sound, Vokal Cord
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çok çeşitlilik gösteren ses ve konuşma bozukluklarının tanısı ve tedavisi özellikler göstermektedir. Günümüzde ses terapisi; ses ve konuşma bozukluklarının tedavisinde etkin olarak kullanılan bir yöntemdir. Ses terapisi, sesin davranışsal yöntemlerle değiştirilmesidir. Amaç kişinin sahip olduğu fizyoanatomik sınırlar içinde sesini verimli ve etkin kullanabileceği, kişisel ve toplumsal ihtiyaçları karşılayacak bir düzeye getirmektir.Çalışmamızda disfonide uygulanan ses terapisi yöntemlerinin etkinliği incelenmiştir. Bu amaçla Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'ndaki 30 hastaya uygulanan 4 haftalık ses terapisi sonrası elde edilen veriler incelenmiştir.Sonuç olarak ses terapisinin ses ve konuşma bozukluklarının tedavisinde etkin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Diagnosis and treatment of voice and speech errors which have many varieties show different characteristic specifications. Today, sound therapy is widely used in voice and speech errors. Sound therapy is changing the voice by using behavioural techniques. The aim of this therapy is to reach the acceptable limits of voice by considering physioanatomical bounds of patient, to provide effective usage of the voice and to gain personal and social needs of the patient.In this study, effectiveness of dysphonia and sound therapy techniques has been examined. Therefore, the data of 30 patients who had sound therapy during 4 weeks in Department of Otolaryngology of Medical School of Selcuklu, University of Selcuk have been examined.As a result of this analyze, sound therapy is considered to be an effective technique for sound and speech errors.