İlköğretim öğrencilerinin çevreye karşı tutumlarının çoklu zekâ kuramına göre incelenmesi
Investigation of elementary education students? attitudes towards environment according to multiple intelligence theory
- Tez No: 279153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM BAŞIBÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre eğitimi, Çevre tutumu, Çoklu zekâ, Environment, Environmental Education, Attitude to Environment, Multiple Intelligence
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim altıncı, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinin çevreye karşı tutumlarının çoklu zekâ alanlarına göre değişiklik gösterip göstermediğinin belirlenmesidir.Ayrıca öğrencilerin çevreye karşı tutumları cinsiyet, sınıf düzeyi ve sosyo-ekonomik düzey değişkenleri açısından da incelenmiştir.Araştırma örneklemini, 2008?2009 eğitim öğretim yılında Erzincan il merkezinde öğrenim görmekte olan 180 altıncı sınıf, 163 yedinci sınıf, 147 sekizinci sınıf öğrencisi olmak üzere toplam 490 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Leeming, Dwyer ve Bracken (1995) tarafından hazırlanıp Atasoy (2005) tarafından Türkçeye uyarlanan ?Çevresel Tutum Ölçeği? ve zekâ alanlarının tespiti için de Selçuk (2003) tarafından geliştirilen?Çoklu Zekâ Envanteri? kullanılmış olup, veriler SPSS 15.0 programı ile analiz edilmiştir.Araştırma bulgularına dayalı olarak; cinsiyet, sınıf düzeyi ve sosyo-ekonomik düzeye göre öğrencilerin çevreye karşı tutumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sözel zekâ alanı hariç diğer zekâ alanlarının gelişme düzeyleri arttıkça öğrencilerin çevreye karşı tutumlarının olumlu yönde arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether the attıtudes of students at the 6th, 7th, and 8th grades towards environment change as to their multiple intelligence fields.We investigated their attitudes towards environment in terms of the variations of gender, grade levels and socioeconomic levels.Research sample is formed by 490 students, 180 of whom are from the 6th grade, 163 from the 7th grade, 147 from the 8th grade, attending to the Primary schools in Erzincan in the education year of 2008 ? 2009. We used ?Envirınmental Attitude Scale ? prepared by Leeming, Dwyer and Bracken (1995) translated into Turkish by Atasoy (2005) as data collector, and used ?Multiple Intelligence Inventory? developrd by Selçuk (2003) to determine intelligence field, and we analysed the data with SPSS 15.0.Based on research findings, significant difference in the attitudes of the students towards environment could not be found in terms of gender, grade level and socioeconomic level. We reached the conclusion that except for oral intelligence, as the development levels of other intelligence fields increase, so do the attitudes of the students towards environment positively.