Halkla ilişkilerin ideoloji oluşturma işlevi 2009 Yerel Seçimleri örneği
The function of public relations in forming ideologies the example of 2009 Local Elections
- Tez No: 279247
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF GÜRHAN TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Teknolojinin ve buna paralel olarak iletişim alanının gelişmesi, iletişim araçlarının insanları etkilemesi noktasında daha büyük bir ivme kazandırmıştır. Büyük insan topluluklarına kısa bir sürede büyük bir etkiyle ulaşan iletişim araçları, insanların tutum ve davranışlarını da aynı oranda etkileme yetisine sahiptir. Bu noktada, genel anlamda tüm kitle iletişim araçlarının, araştırmanın sınırlılıkları bağlamında da basılı yayın organlarının kamuoyu oluşturma ya da var olan bir kamuoyunu etkileme gibi olanakları vardır. Elindeki bu gücün farkında olan medya, dördüncü güç olmanın verdiği olanakları da kullanarak, belirli dönemlerde belirli siyasi görüş ve ideolojilerin yanında olmuşlar, bu fikirlerin savunuculuğunu yapmıştır.Çalışma, halkla ilişkilerin seçmen tutumlarını etkileme noktasında kamuoyu oluşturma işlevini konu almaktadır. Çalışmada içerik analizi ve literatür taraması yöntemleri kullanılmıştır. Yapılan içerik çözümlemesi neticesinde, incelenen gazetelerin bazı fikir ve siyasi görüş çizgisinde bir yayın politikası izledikleri, en azından konuyla ilgili haberlerin bu şekilde kurgulandığı sonucuna ulaşılmıştır.Yapılan çalışma, bir halkla ilişkiler çalışması kapsamında değerlendirilebilecek, basılı medya organlarında çıkan haberlerin kamuoyunu belli bir fikre yöneltme anlamında kurgulanmış ve taraflı bir yayın politikası izleyen medya kuruluşlarının haberlerinin içerik analizine tabi tutulması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda; Cumhuriyet ve Zaman gazetelerinin seçim öncesi yaptıkları haberler, söylemleri, okur üzerinde etki ve tutum oluşturacak seviyede kurgulanan haber içerikleri, yapılan içerik analizi ile ortaya konulmuştur.Asli görevi kamuoyu oluşumuna katkı sağlamak olan basının, toplumu yönlendirmeye çalışıp çalışmadığı söz konusu araştırma ile açığa çıkarılmak istenmiştir.Sonuç olarak, çalışma kapsamında incelenen gazetelerin 29 Mart 2009 Yerel Seçimleri öncesinde, mevcut siyasi çizgileri paralelinde, belirli siyasi partilerin lehinde, tarafsızlık ve objektiflik gibi etik ilkeleri çiğneyerek sürece etki etmeye çalıştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The advent in technology and the wide scope of communication there of has accelerated the influence of these on people. Communication means, which reach great masses of people in great effect, has the ability to influence the attitude and behaviour of those people all the same. With this respect, all means of mass media in general and printed pres in terms of the limitations in research, has the ability to influence an existing public opinion or to create a new one. Being aware of this power at hand, mass media have used the opportunities of being the 4th force and supported specific political views and ideologies at certain periods.This study focuses on the function of public relations in creating public opinion by influencing voter attitudes. Content analysis and literature review methods have been employed in this work. As a result of content analysis, it has been concluded that, the reviewed newspaper followed a broadcasting policy of support and alignment to certain political views and the news about these subjects has been handled accordingly to say the least.The study should be evaluated as a public relations study. It shows that the news on the printed pres is handled in a way to influence the public opinion. This study has also been a content analysis of the news of some media companies with a biased brodcasting policy. In this sense, the biased news broadcased by Cumhuriyet and Zaman prior to elections, which were tailored as to influence the readers, has been subjected to content analysis.Whether the pres, whose main duty is to contribute to forming public opinion, tried to manipulate public opinion or not has been the subject of this study.To sum up, it has been concluded that the aforementioned newspapers were in an effort to manipulate the process by acting in parallel to their current political views and supporting some political parties, beyond ethical rules of impartiality and objectivity.
Benzer Tezler
- Tüketimin yeniden üretildiği bir alan olarak mekân
Place is an area where consumption is reproduced
CANSU KÖSEM İŞIK
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Halkla İlişkilerMaltepe ÜniversitesiHalkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GÜRDAL ÜLGER
- Sağ ve sol karşısında Cemil Meriç
Right and left evaluated by Cemil Meriç
GÖKSAL ÇETİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2001
Siyasal BilimlerGazi ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF.DR. KADİR CANGIZBAY
- Les changements des relation entre le patronat et les travailleurs dans la période néo-libérale: La fabrication du consentement dans le lieu de travail.
Neoliberal dönemde değişen işçi işveren ilişkileri: İşyerinde rıza üretimi
MUTLUCAN ŞAHAN
Yüksek Lisans
Fransızca
2008
SosyolojiGalatasaray ÜniversitesiHalkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. İNCİ ÇINARLI
- Bir örgüt olarak siyasi partiler (CHP örnek olayı)
The poli̇ti̇cal parti̇es as an organi̇zati̇on (CHP as a sample)
ÖZLEM KASA
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Siyasal BilimlerYıldız Teknik ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FULYA ATACAN
- From roving to stationary actors: Understanding the territorial logic of non-state armed actors
Göçebelıkten yerlesık aktörlere: Silahlı devlet-dışı aktörlerin ülkesellık mantığını anlamak
FELIX SHIHUNDU
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Uluslararası İlişkilerAnkara Sosyal Bilimler ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MURAT YEŞİLTAŞ