18 Numaralı Kırşehir Şer'iyye Sicili'nin (H.1325-1326, R.1323, M.1907-1908) transkripsiyonu, İslâm Hukuku açısından tahlil ve değerlendirmesi
The transcript and evaluation of the court records (shar?iyya files) of KırŞehir Numbered 18 (A.H.1325-1326, R.1323, A.D.1907-1908) in terms of Islamic Law
  1. Tez No: 279248
  2. Yazar: NURULLAH FAYDALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ SELİM HAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Tarih, Religion, Law, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kırşehir, Şer`iyye, Sicil, İslâm, Hukuk, Kirsehir, Shar?iyya, Islam, Law
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 357
Özet
Osmanlı dönemindeki şer'iyye sicilleri, genellikle o dönemi anlama konusunda en önemli bilgi kaynaklarından biri olarak kabul edilir.Tezimizin konusu, 18 numaralı Kırşehir şer`iyye sicilidir. Tezde öncelikle Osmanlı hukuk sistemi ve şer`iyye sicilleri hakkında kısa bilgiler verilmiş, daha sonra sicildeki davaların özetleri, ardından sicilin transkripsiyonu ve son bölümde de davaların konularına göre değerlendirmesi yapılmıştır. Sicilin orijinal metni de tezin sonuna eklenmiştir.Tezin amacı, Osmanlı döneminde resmi olarak yürürlükte olan İslâm hukukunun nasıl uygulandığının, farklı din ve ırktan insanların bir arada yaşadığı bir toplumda insanlar arasında vuku bulan davalar neticelendirilirken İslâm hukukunun nasıl işletildiğinin ve İslâm hukukuna aykırı herhangi bir uygulamanın olup olmadığının belirlenmesidir.Bu sicilde; vekâlet, velâyet, vesâyet, verâset, aile hukuku (nikâh, talak, iddet, nafaka vs.), vakıf, lukata, ru'yet-i hilâl gibi konularda farklı dava örnekleri mevcuttur.
Özet (Çeviri)
It is generally accepted that the Shar?iyya Files of Ottoman Empires are some of the most reliable sources of information helping us to understand the period.The issue of our dissertation is the court records of the city of Kırşehir. In this paper, first of all, brief information about Ottoman Law System and trials the court records is given. Then the file is transcribed and the trials according to topics are evaluated in the final chapter. Besides the original text is appendix in the dissertation.The aim of the dissertation is to determine how Islamic Law, which is official in Ottoman period, was implemented in terms of coexistent society and in that case, whether there was any contradiction to Islamic law or not.In the records, there are various case examples about some issues such as attorneyship, parental rights, guardianship, inheritance, family law (wedding, divorce, waiting time of the women divorced, alimony etc.), charitable foundations, objects found and the observation of crescent.