18-25 yaş arası işitme engelli sporcuların stres ve saldırganlık düzeylerinin incelenmesi
The investigation of stress and aggression levels in hearing-impaired sportsmen aged between 18-25 years old
  1. Tez No: 279249
  2. Yazar: EMİRE ÖZKATAR KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH IŞIKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme Engelli, Stres, Saldırganlık, Hearing loss, Stress, Agression
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı 18-25 yaş arası işitme engelli sporcuların stres ve saldırganlık düzeylerinin incelenmesidir.Araştırmanın örneklemini, İzmir ilinde çeşitli kulüplerde oynayan işitme engelli 50 sporcu ile spor yapmayan 50 işitme engelli gönüllü olarak oluşturmuştur. Çalışmada, gönüllülere 3 bölümden oluşan anketler uygulanmıştır.Birinci bölümde demografik özellikler, ikinci bölümde 10 ifadeden oluşan stres ölçeği, üçüncü bölüm ise 34 ifadeden oluşan saldırganlık ölçeği kullanılmıştır.Elde edilen veriler bilgisayar ortamında kayıt edilmiştir. Araştırmanın hipotezlerini test etmek amacıyla, regresyon analizi ve t testi uygulanmıştır.Sporcuların yaşları ile saldırganlık düzeyleri arasında, pozitif yönde doğrusal bir ilişki bulunurken, Sporcuların yaşları ile stres düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Spor yapmayan grubun yaş, stres ve saldırganlık düzeyleri ile spor yaşı, stres ve saldırganlık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Spor yapan ve yapmayan işitme engellilerin cinsiyet ile saldırganlık ve stres arasında anlamlı bir ilişki bulunmamasına rağmen erkek engellilerin kız engellilere göre daha saldırgan davranışlar içerisinde olduğu görülmektedir. Yapmış olduğumuz çalışmada spor yapan işitme engellilerin takım ve bireysel spor yapanların saldırganlık düzeyleri ile stres düzeylerinin ilişkisi bulunamamıştır. Spor yapan ile spor yapmayan engelli grubun saldırganlık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Spor yapan ile spor yapmayan engelli grubun stres düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.Sonuç olarak, işitme engelli bireyler spor yoluyla rehabilite olmaları şiddet, saldırganlık, stres gibi kavramlardan uzaklaşmaları sağlanmalıdır. Özellikle herkes için spor felsefesiyle engelli bireylerinde spora katılımları sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate levels of stress and aggression in hearing-impaired athletes aged between 18-25 years old. 50 hearing impaired sportsmen playing in different sport clubs in Izmir and 50 non-sportsmen involved the study voluntarily. 3 parted questionnaires were applied to the subjects. First, second and third sections consisted of questions on demographic characteristics, the stress scale and aggression scale consisted of 10 and 34 expressions, respectively.Obtained data recorded by package program. In order to test the research hypotheses, regression analysis and t test were applied.A positive linear relationship was found with levels of aggression and ages of the sportsmen whereas no significant correlation between stress levels and ages found. There were no significant differences between age and levels of stress and aggression in both sportsmen and non-sportsmen groups. Although significant relationship between gender and aggression and stress found in hearing-impaired sportsmen and non-sprotsmen, boys showed more aggressive behavior than girls. No relation found between levels of aggression and stress in the hearing-impaired sportsmen who do team and individual sports. No significant relationship found between hearings-impaired sportsmen and non-sportsmen groups in terms of levels of aggression and stress.As a result, hearing-impaired individuals to be rehabilitated through sports and must be kept from violence, aggression and concept of stress. Particularly, disabled members should be encouraged to participate in sports.