Ünver Oral'ın Karagöz metinlerindeki kültürel ve eğitsel unsurlar
Cultural and educational elements in Unver Oral?s Karagoz texts
- Tez No: 279287
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TACETTİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ünver Oral, Karagöz metinleri, Karagöz ve Hacivat, eğitsel ve kültürel mesajlar, Unver Oral, Karagoz texts, Karagöz and Hacivat, cultural and educational messages
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma, geleneksel seyirlik sanatlarımızdan Karagöz oyunu ve Karagöz ? Hacivat söyleşmeleri türünde güncel metinler yazan Ünver Oral'ın Karagöz metinlerindeki eğitsel ve kültürel iletileri tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Çalışmanın evrenini Ünver Oral'ın kaleme aldığı Karagöz metinlerinden oluşan on dokuz kitap oluşturmaktadır. Örneklemi ise bu kitaplarda, Oral'a ait olan Karagöz metinlerinden müteşekkildir.Metinlerdeki eğitsel iletileri tespit etmek için Karagöz metinleri okunmuş, alan araştırması yöntemine göre, doküman analizi tekniğine uygun bir şekilde incelenmiştir. İnceleme sonucu elde edilen iletiler ana ve alt başlıklar oluşturularak gruplandırılmıştır. Bu başlıklar harf ve numaralandırmaya tabi tutulmuştur.Çalışma sonucunda tespit edilen iletilerden üç ana başlık ve dokuz ara başlık altında toparlanmıştır. Sevgi, saygı, fedakârlık, çalışkanlık, okuma sevgisi, hayvan ve doğa sevgisi, aile sevgisi, gelenek ve göreneklere bağlılık, çevreye duyarlılık, misafirperverlik gibi pek çok eğitsel ve kültürel ileti Oral'ın Karagöz metinlerinde tespit edilmiştir. Metinlerin ilköğretim seviyesi öğrencilere hitap ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of determining cultural and educational transmissions in Karagoz texts of Unver Oral writing actual texts in the field of Karagoz play and Hacivat speeches from our traditional watching arts.The context of the study consists of nineteen books containing Karagoz texts written by Unver Oral. The sampling consists of Karagoz texts in these books belonging to Unver Oral.In order to detect educational transmissions in the text, the texts of Karagoz have been read one by one, and examined according to document analysis technique. The transmissions obtained from as a result of the examining have been grouped one by one, by forming the topics. Main topics and subtopics have been numbered.In the end of the study, three main and nine subtopics have been formed. A number of cultural and educational transmissions such as loving, respect, self ? sacrifice, assiduity, love of reading, love of nature, love of animal, love of family, dependency to traditions ? customs, hospitality, had been detected in the Karagoz texts of Oral. It has been detected that the texts addressed to the level of primary school students.