Âşık İhsan Yavuzer'in şiirlerinde yer alan eğitsel unsurlar
The educational elements in Aşık İhsan Yavuzer's poetry
  1. Tez No: 279288
  2. Yazar: ŞERİF GÖZÜTOK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESRİN FEYZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Halk Bilimi (Folklor), Education and Training, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, İnformal Eğitim, Halk Edebiyatı, Saz Şiiri, Saz Şairi, Toplum, Gelenek, Education, Informal Education, Folk Literature, Saz Poetry, Turkısh Popular Poet-Sıngers, Society, Tradition
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Çalışmamızda Âşık İhsan Yavuzer'in şiirlerinde yer alan eğitsel unsurların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yavuzer'in şiirleri hakkında yapılan ilk yüksek lisans çalışması olarak, aşığın yüz yirmi şiiri incelenmiş ve şiirlerindeki eğitsel öğeler tespit edilmiştir.Araştırmada, betimsel yöntem deseni, durum çalışması ve nitel görüşme tekniği kullanılmıştır. Âşık İhsan Yavuzer ile görüşülmüş, şiirlerinin bir araya getirilmesi için derleme yöntemi kullanılmış ve şiirlerin çözümlemesi yapılmıştır.Kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılmasında ve kültürel devamlılığın sağlanmasında âşıklık geleneği önemli bir rol üstlenmiştir. Âşıklar topluma verdikleri derslerle sosyal hayatımızın informal eğitim veren öğretmenleri olmuşlardır.Âşık İhsan Yavuzer'in şiirlerinde sekiz başlık altında eğitsel unsurlar tespit edilmiştir. Bu şiirleri incelerken İhsan Yavuzer'in eğitim hakkındaki görüş ve fikirleri temel alınmıştır. Bunlar; davranış, yaşayış, kişilik, çocuk eğitimi, vatan ve millet sevgisi, kültürel eğitim, dinî eğitim ve beşerî duygulardır.
Özet (Çeviri)
In this work we aimed to determine the educational elements in Âşık İhsan Yavuzer?s poems. Being the first post graduate study on Yavuzer?s poems, one hundred twenty poems of the Saz poetry were examined and the educational elements in these poems were determined in this fieldwork.In this study descriptive procedure pattern, case study and qualitative interview methods were used. During the negotiations with Âşık İhsan Yavuzer, compilation method were used to collect his poems and his poems were analysed.Saz poetry tradition has played an important role in transferring of our culture to the next generations and ensurement of cultural progression. Popular poet-singers have become informal tutors of our people with the instructions they gave to human beings.In Âşık İhsan Yavuzer?s poems, we determined educational elements under eight different titles. These are; behavior, life, remuneration, personality, speech, children 's education, love of the homeland and nation, cultural education, religious education and human emotions.