Milli Eğitim Bakanlığı 8.sınıf Türkçe ders kitabındaki metinlerin kelime serveti açısından incelenmesi
Vocabulary study of Ministry of Education Elementary 8th grade Turkish course book?s (2009) texts
- Tez No: 279289
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİDUN ALPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, metinler, kelime serveti, ders kitabı, Turkish Language, Texts, Vocabulary of Turkish, Course book
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Araştırmanın amacı, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2008?2009 öğretim yılından başlayarak 5 yıl süreyle ders kitabı olarak kabul edilen 8. sınıf Türkçe ders kitabında yer alan metinlerin Türkçenin söz varlığını ne kadar yansıttığını, öğrencilerin söz varlıklarını geliştirmeye ve zenginleştirmeye ne kadar katkı sağladığını incelemektir.Araştırmamızda dizin ve dizinden elde edilen verilerin istatiksel değerlendirilmesi yöntemi kullanılmıştır. Metinler ilk önce tür olarak incelendi ve kitapta yedi yazınsal türe, on bilgilendirici metin türüne yer verildiği tespit edildi. Daha sonra Türkçede kelime sınırlarının en kapsayıcısının taban olduğu düşünülerek metinlerdeki kelimeler yalın hale getirildi. Yalın hale getirilen kelimeler Türkçe araştırmalarına yardımcı olmak üzere yazılan Cibakaya 2.2. dizin programı kullanılarak kitapta bulunan kelimelerin dizini ve kullanım sıklığı tespit edildi.Metinlerde toplam 9526 sözcük bulunmaktadır. Bu sözcüklerden 2799'u metinlerde 1 defa geçmektedir. Bazı sözcükler ise (bir 326, ve 235, bu 216) metinlerde çokça tekrar edilmiştir. Metinlerin incelemesi yapılırken kelime serveti öğesi olarak kabul ettiğimiz, deyimler sayısının 212, ikilemelerin sayısının 31, vecizeler ve atasözlerinin sayısının 7, konuşma diline ait kullanımlar ve ünlemlerin sayısının 20, kısaltmaların sayısının 8, özel isimlerin sayısının 102, yabancı sözcüklerin sayısının 39, sayılar ve tarihlerin sayısının 34 olduğu tespit edilmiştirİnceleme sonunda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 8. sınıf Türkçe ders kitabında metin başına ortalama 529 sözcüğün düştüğü, her metinde 155 yeni kelimenin öğrencilere sunulduğu ve yukarıda sayılarını verdiğimiz kelime serveti öğelerinin metinlerde az sayıda geçtiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine texts in Turkish course book; prepared by the Ministry of Education and adopted as a Turkish lesson course book for 5 years starting from 2008-2009 academic year; and to determine how much it reflects Turkish word richness and contributes to students? vocabulary.In our study, index method and statistical evaluation of data obtained from the index is used. The texts in the course book have been reviewed and seven literary genres and ten informative text types are viewed. Then, with the decision that the most descriptive of the boundaries of words in Turkish are determined by roots; words in texts were made simple words. These simple Turkish words researched by the help of Cibakaya 2.2. Index program and index and frequency of words in the book were identified.There are a total of 9526 words in the texts. 2799 of these words were viewed only once in the texts. Some words are repeated a lot in the texts (example: ?a? 326 times, ?and? 235 times, ?the? 216 times). During examination of the texts, we found the number of statements as 212, the number of reduplication as 31, the number of maxim and proverbs as 7, the number of colloquial usage and interjections as 20, the number of acronyms as 8, the number of proper names as 102, the number of foreign words as 39, the number of dates and numbers as 34.At the end of the research, it is found that, at the eight grade Turkish course book prepared by the Ministry of Education, there are 529 words in average per text, and there are 155 new words in average per text. The word types are less viewed at the amount of numbers which I have given at the previous paragraph.