Gaziantep'teki geleneksel meslekler üzerine halkbilimsel bir inceleme
A folkloric research on traditioanal works in Gaziantep
- Tez No: 279294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUHİ ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Crafts, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, geleneksel meslek, geleneği güncellemek, Gaziantep, traditional work, modernisation of tradition
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Geleneksel meslekler, bir toplumun estetik anlayışının, ince düşünüşünün ve kültürel kodlarının dışa vurum şekillerinden olan el sanatı ürünlerinden kazanç elde etme kaygısıyla oluşmuş iş kollarıdır. Bu iş kolları, ait olduğu toplumun geçmişle bağını güçlendirir. Türkiye'nin hemen her bölgesinde geleneksel meslek tanımı içerisinde yer alabilecek iş kolları mevcuttur. Gaziantep'te de ustalarıyla birlikte bu mesleklerden bazıları yaşamaktadır. Araştırmamızı Gaziantep'teki geleneksel meslekler üzerine yaparken geleneksel meslek ve bu mesleklere ait ürünleri tespit ve derleme çalışmalarının yanı sıra, geleneksel ögelerin saklanarak değil yaşatılarak korunması gerektiğini göz önünde tutup çalışmamızı bu yönde şekillendirdik. Ayrıca halk bilimi araştırmalarında üçüncü boyut olarak adlandırılan, ürünün sunumu ve temsilini vurgulayan çalışmaları da göz önünde bulundurduk.
Özet (Çeviri)
Traditional works are the work branches for the aim of earning money from handicrafts being forms of reflection of a society?s understanding of aesthetics, naive thinking and cultural codes. These branches corroborate the relations of their society with the past. There are work branches which can be included in the definition of traditional works nearly in every part of Turkey. In Gaziantep some of these works still live with their masters. While we were doing our research on traditional works in Gaziantep, additional to the works of determining and compilation of traditonal works and their products, we formed our study considering the necessity of the idea that traditional works should be remained by making them alive not by preserving them. Furthermore, we considered modern studies, called the third dimension in folk studies, stressing presentation and representing of the product.