Gelibolu Savaşı Ve Anzaklar
Gallipoli War and the Anzacs
  1. Tez No: 279309
  2. Yazar: HAKAN AKKÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REŞİT YAŞAR BÜYÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale wars, Anzacs, English
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çanakkale savaşları Türk tarihindeki bir gurur tablosudur.72 milletin bir araya gelerek geçmek istediği Çanakkale'yi geçilmez kılan Türk'ün inanılmaz sabrı, azmi, kararlığı ve vatan sevgisidir. Hatta 1911 yılında Winston Churchill'in yaptığı bir açıklama dikkati çeker. Açıklama Şöyledir: ?Modern bir donanmayla dahi boğazları geçmek mümkün değildir? demiştir, Oysa aradan geçen 4 yıl zarfında söylediklerini unutmuş ve İngiliz Savaş konseyinde Kasım ayında yaptığı bir konuşmada Boğazları İngiliz kruvazörleriyle yarıp geçeceğini bildirmiştir.Çanakkale Savaşlarının önemle üzerinde durulması gereken bir başka noktası da Anzak (Anzac) konusudur. Yıllardır atalarını gelip Gelibolu'da ziyaret eden Anzaklar acaba dedelerinin burada ne işi olduğunu düşünmüşler midir, ya da biz Anzakların bu efsane gibi anlatılan hikâyelerinin aslını düşündük mü?Ben bu çalışmam da Anzakların mağdur bir millet olmadığını gayet bilinçli bir şekilde Anavatan olarak gördükleri İngiltere'ye yardım için Çanakkale'ye savaşmaya geldiklerini anlatmak istedim.
Özet (Çeviri)
Çanakkale wars are the real honors scene of Turkish history. Different Kind of 72 nationality gathered to pass Dardanelles, but Turk?s incredible patient, determination and his perseverance, patriotism made the Dardanelles impassable. Especially, in 1911, a declaration which was made by Winston Churchill is that: ?It is impossible to pass the Dardanelles by a modern Navy?. But he forgot his words and 4 years later, he made a speech in English War Council and he said that it was possible to pass Dardanelles by English Cruisers.Another important point of Dardanelles wars which must be stressed is Anzac subject.I wonder if the Anzacs who visits their fathers in Gallipoli in years have ever thought what their fathers were doing in Gallipoli. On the other hand, Have we ever thought that the Anzacs? stories are true or not?I?d like to declare that ANZACS are not the victim nation of English; on the contrary they are the volunteers who want to help England where they perceive as their motherland came to Çanakkale for fighting.