Avustralya ulus bilincinin oluşmasında Çanakkale Savaşı'nın rolü
The role of dardanelles battle in the birth of Australia national consciousness
- Tez No: 505264
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN BAŞYİĞİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale Savaşı, Avustralya, Anzak, Ulus Bilinci, Gallipoli War, Australia, Anzac, Nation Consciousness
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
I.Dünya Savaşı'nın sonucunda bazı imparatorluklar dağılırken, birçok ulusal devlet ortaya çıkmıştır. Dağılan imparatorluklardan ortaya çıkan siyasi ve sosyal yapılar; devlet hüviyeti kazanırken, bu süreci tamamlamış bazı devletlerde ulus olma şuuru edinmiştir. Bu bakımdan I.Dünya Savaşı'nın tarihi seyrini değiştiren Çanakkale Savaşı'nda birçok devletin siyasi yapısı değişmiş ve sonuçları itibariyle devletlerin yapısal karakterinde yeni bir oluşum süreci başlamıştır. Avustralya tarihinde Çanakkale Savaşı ve sonuçları, Avustralya'nın ulus olma sürecinde ve ulusal kimliğinin biçimlenmesinde özel bir öneme sahiptir. Bu öneminden dolayı, Avustralya ulus bilincinin oluşmasında Çanakkale Savaşı'nın rolü, tezin ana teması olarak belirlenmiştir. Tez kapsamında ilk olarak, Avrupalı kâşiflerin Avustralya Kıtasını keşfi ve Büyük Britanya İmparatorluğu'nun Avustralya'yı kolonize etmesi tarihsel süreçte ele alınmıştır. Sonrasında Avustralya eyaletlerinin birleşerek federasyon tipi devletleşme süreci, siyasi ve toplumsal açıdan değerlendirilmiştir. Ayrıca Avustralya jeopolitiğinin; Avustralya'nın idari, askerî, politik ve kültürel yapısına etkisi, uluslararası ilişkiler açısından incelenmiştir. Bununla birlikte büyük güçlerin, I.Dünya Savaşı'na giden süreci nasıl hazırladıkları küresel panoramada değerlendirilirken, baskın Büyük Britanya etkisinde Avustralya'nın Çanakkale Savaşı'na girişi ve sonuçlarına dikkat çekilmiştir. Son olarak Avustralya milli kimliğinin ve bilincinin oluşmasında; düşünsel altyapı, ulusal sembol ve milli şahsiyetler Anzak terminolojisi kapsamında ele alınmıştır. Avustralya'nın günümüze kadar uluslaşma süreci, Gelibolu Savaşı'nın rolü bağlamında analiz edilirken, bu kapsamda Avustralya ulus bilincinin Çanakkale Savaşı'yla oluştuğuna vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the World War 1,while some empires were disintegrated, many national state has emerged. Political and social structures that emerged from disintegrated empires; were earned the state identity and some states that have completed this process has acquired the consciousness of being nation. In this context, at Gallipoli War that changed the course of World War 1, many states political structure were changed and because of it's results new process has started at the structural character of states. At the Australian history Gallipoli War and its results have special importance. It effects Australia in process of becoming a nation and in the formation of national identity. Because of this importance, the role of Gallipoli War in the formation of the consciousness of the Ausralian nation, is identified as the main theme of the thesis. Firstly, in the scope of the thesis, the discovered of the continent of Australia by the European explorers and colonization of Australia by The British Empire are adressed in the historical process. Afterwards, the process of becoming federation type of state of the unification of Australian states was evaluated in terms of political and social. Moreover how Australia geopology effects on Australia's administrative, military, political and cultural structure were explored in the context of international relations. Besides how great powers prepared the World War 1 were evaluated in the global panaroma and draw attention to Australia's entry into the war, Gallipoli, under the influence of the dominant Great Britain and it's consequences. Finally, in the formation of Australian national identity and consciousness; intellectual infrastructure, national symbols and national figures were discused within the context of the Anzac terminology. The present Australian nation-building process were analysed in the context of the role of the Gallipoli War and in this context the consiousness of the Australian nation occured with the end of the war in Gallipoli, was emhasized.