İbn Bacce ve İbn Tufeyl'de mutluluk
Happiness in accordance with Ibn Bacce and Ibn Tufeyl
- Tez No: 279414
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: 1.Mutluluk2.Kendini gerçekleştirme, 1.Happiness2.Self-actualization
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Nihai mutluluğa ulaşma çabasını kendilerine amaç edinen diğer İslam filozofları gibi İbn Bacce ve İbn Tufeyl, bu amaca götürecek yollar üzerinde tefekkür etmişler, araştırmalarını bu konuda derinleştirip kendilerinden önceki felsefî birikiminden de hareket ederek dönemlerindeki düşünce sisteminden bir adım ileri giderek yeni fikirlerle destekli felsefî düşüncelerini bizlere miras bırakmışlardır.Kendini gerçekleştirme de diyebileceğimiz insanın kendi içinde ve toplumda mutluluğunu anlatmayı hedeflediğimiz bu tezimizde ilk önce mutluluk tanımına ve bazı filozofların mutluluk üzerindeki görüşlerine yer vererek giriş bölümünü oluşturduk.Birinci bölümde akletme ve düşünme olmadan insanın kendini gerçekleştirip de mutlu olamayacağını ifade eden İbn Bacce'nin mutluluk, toplum, insan ve nefis bazında neler anladığına sistemli bir şekilde yer verilmiştir. İkinci bölüme gelince de düşüncelerini incelediğimiz diğer filozofumuz İbn Tufeyl'in mutluluk anlayışlarına yer verilmiştir. Sembollerin bol miktarda serpiştirildiği hikâyenin kurgusunda insanın ne ile, nasıl, ne şekilde mutluluğu elde edebileceğine dair ipuçlarına yer verilmektedir.Sonuç kısmında iki filozofun mutluluk hakkındaki görüşleri karşılaştırılarak, İbn Bacce'nin akıl yoluyla, İbn Tufeyl'in de aklın bir kademe daha ilerisi dediği zevk yoluyla Tanrı'nın varlığını tanıyan, bilen ve Onunla birleşen (ittisal eden) insanın nihaî mutluluğu elde edeceğini öne sürdüklerine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
Like other Islamic philosophers who aimed to achieve ultimate happiness in their final effort, Ibn Bacce and Ibn Tufeyl as well, contemplated the ways which leads to their aims, deepen their research in this subject, moved a step further from the system of thought on their period by benefiting from the accumulation of philosophical thoughts up to that time and had left us the legacy of philosophical thought aided by their new ideas.In our thesis which we aimed to explain the happiness on one?s own and his or her happiness in society what we can also call self-actualization, we formed an introduction part by placing a happiness definition and thoughts of some philosophers over happiness.In the first part, what Ibn Bacce, who expresses a person cannot self-actualize and be happy without thinking and contriving, understands from happiness, society, human and self (essential nature) are placed systematically. And in the second part, Ibn Tufeyl?s, the other philosopher who we studied his thoughts, understanding of happiness is placed. There are some hints in what way and how to achieve happiness in the plot of the story in which plenty of symbols were spread.At the conclusion by comparing the two philosophers? views on happiness, attention is drawn to that they proposed that a person?s achievement of ultimate happiness, who is one with the God and who knows God?s existence through the way of which Ibn Bacce?s wisdom way and pleasure way which Ibn Tufeyl called a step further from wisdom.