Kaynaştırma öğrencilerinin annelerine premack ilkesinin öğretilmesinin, öğrencilerin ev ödevlerini tamamlamalarına etkisinin incelenmesi
The investigation of teaching premack principle to the mothers of mainstreaming students who are the investigation of increasing students? doing homework-action research
- Tez No: 279501
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aile Eğitimi, Ev Ödevi, Premack İlkesi, Parents Education, Homework, Premack Principle
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmada, kaynaştırma öğrencilerinin annelerine premack (nene) ilkesinin öğretilmesinin, öğrencilerin ev ödevlerini tamamlamalarına etkisini incelemek amaçlanmaktadır.Bu araştırmada niteliksel araştırma yöntemlerinden eylem (öğretmen) araştırması yöntemi kullanılmıştır.Bu araştırmanın deneklerini, Özel Adnan Ağır Özel Eğitim Okuluna devam eden, rehberlik ve araştırma merkezi tarafından hafif düzeyde zihinsel engelli olarak tanılanmış ve kaynaştırmaya yönlendirilmiş öğrencilerin beşinin annesi oluşturmaktadır.Araştırmada verilerin toplanabilmesi için, aile bilgi formu, kavramlara ilişkin ölçüt bağımlı ölçü aracı, işlemlere ilişkin ölçüt bağımlı ölçü aracı, öğretim öncesi ve sonrası farkındalık belirleme formu, aile görüşmeleri ödev kontrol çizelgeleri, genelleme formu, süreklilik formu ve sosyal geçerlilik formu kullanılmıştır.Araştırmanın deney sürecinde, geliştirilen aile eğitim programının uygulanması öncesinde araştırma kapsamına dâhil edilen 5 annenin, araştırmada kazanması amaçlanan kavram ve işlem süreçlerinde ön test düzeyleri üç ayrı oturumda belirlenmiştir. Annelerin ön test düzeylerinin belirlenmesinin ardından, gruba 2 oturumluk aile eğitim programı uygulanmıştır. Daha sonra deneklerden biriyle ürün çalışması yapılmıştır.Araştırmada, araştırma verileri tablo olarak gösterilmiş ve tablolar niteliksel olarak yorumlanmıştır.Araştırma sonunda elde edilen bulgular şu şekildedir;- Aile Eğitim Programının uygulanmasından sonra, araştırmanın denekleri olan anneler; pekiştireç ve nene ilkesi kavramlarının ve işlem süreçlerinin alt amaçlarının hepsini gerçekleştirmiştir. Bu nedenle, Aile Eğitim Programının, annelerin kavramların ve işlem süreçlerinin kazanılmasına yol açtığı izlenimi edinilmektedir.- Araştırma deney süreci bittikten 7, 14 ve 21 gün sonra alınan süreklilik verilerinde annelerin pekiştireç ve nene ilkesi kavramlarının ve işlem süreçlerinin alt amaçlarının hepsini gerçekleştirmiştir. Bu nedenle, Aile Eğitim Programının, annelere uygulanmasında kazanılan kavramların ve işlem süreçlerinin, 7, 14 ve 21 gün sonra süreklilik gösterdiği izlenimine varılmıştır.- Aile Eğitim Programının uygulanmasından sonra annelere uygulanan genelleme formundan elde edilen verilere göre, annelerin nene ilkesini üç farklı beceriye genelledikleri izlenimine varılmıştır.- Aile Eğitim Programının, annelere uygulanmasından sonra deneklerden birinin çocuğuyla yapılan ürün çalışmasında F.nin bir hafta boyunca ödevlerini yaptığı izlenmiştir. Bu nedenle Aile Eğitim Programının çocuklardan birinin ödev yapmasını artırdığı izlenimine varılmıştır.- Anneler bu çalışma sonunda; çalışmadan memnun olduklarını, çalışmayı başka ailelere de önereceklerini, ayrıca programın ödev yaptırmak için etkili bir yöntem olduğunu, bu program sırasında ödev yaptırırken yaptıkları yanlışlıkları gördüklerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to investigate the effect of teaching premack (granny) principle to the mothers of mainstreaming students who are students? work behaviours (doing homework).Action (instructor) research, one of the qualitative research methods, has been used in this thesis.Research subjects have been mothers of five children who are students at Adnan Ağır Special Education School and have been recognized as mentally handicapped by counselling service and guided to mainstreaming classes.In the research, to be able to accumulate the data, family information form, criterion referenced test related to the concepts, criterion referenced test related to the operations, the form of determining awareness before and after school, family interviews, homework control charts, generalized form, continuous form and social validity form have been used.During the experimental study, it has been defined the pre-test levels of the five mothers at the processes of concepts and operations intended to gain in the research with three different sessions before practising the developed family education programme. After the pre-test levels of the mothers have been defined, two sessions of family education programme have been implemented to the group. Then, product operation has been conducted with one of the research subjects.In the research, the data of the research has been displayed as tables and the tables have been interpreted qualitatively.At the end of the research findings are as follows:-After applying Family Education Programme to the mothers included in the research, they have reached all of the sub-goals of the concepts such as reinforcement and premack (granny) principle, and the operation processes. Thus, it is understood that Family Education Programme has led to the acquisition of concepts and the operation processes by mothers.-After the experimental process has been finished 7, 14 and 21 days later, mothers have reached all of the sub-goals of the concepts such as reinforcement and premack (granny) principle, and the operation processes. Thus, it is understood that when Family Education Programme has been implemented to the mothers, the acquisition of concepts and the operation processes shows the continuity after 7 and 14 days.-After applying Family Education Programme, it is understood that mothers have generalized premack (granny) principle as three skills according to the data obtained from generalization forms applied to the mothers.-After applying Family Education Programme to the mothers, a product operation has been conducted with the kid of one of the research subjects and it is observed that F. has done his homework for a week.-At the end of this study, mothers have stated that they have been satisfied with the study and they will recommend the programme to other families. They also have expressed that the programme is an effective method to make the students do homework and they have seen the mistakes while making the students do homework during this programme.