Ortaöğretim 12. sınıf öğrencilerinin çevre sorunları hakkındaki görüşleri (Ağrı ili örneği)
Optinions of high school 12th grade students about environmental problems (Ağrı city example)
  1. Tez No: 279505
  2. Yazar: SERAP ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre. ekoloji, çevre eğitimi, tutum, Environment, ecology, environmental education, manner
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, yüksek öğretime sınavla geçiş aşamasındaki, ortaöğretim 12. sınıf öğrencilerinin çevre sorunları hakkındaki görüşlerini, çevreye yönelik tutumlarının davranış ve düşünce boyutlarını tespit etmeyi ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca bu öğrencilerin çevresel davranış ve çevresel düşüncelerinin öğrenim gördükleri lise, cinsiyet, anne ve babalarının meslek bilgileri ile aylık toplam gelirlerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir.Araştırmanın örneklemini, 2009-2010 eğitim öğretim yılında Ağrı il merkezinde bulunan liselerin 12. sınıfında öğrenim gören 584 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak öğrencilere 4 bölümden oluşan anket uygulanmıştır. Verilerin analizinde; frekans ve yüzde oranları, t-testi, tek faktörü varyans analizi (ANOVA), Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi, ve tukey testi kullanılmıştır.Analiz sonuçları, ortaöğretim 12. sınıf öğrencilerine göre, küresel ısınmanın dünyadaki en önemli çevre sorunu olduğunu, atıkların ise Türkiye'deki en önemli çevre sorunu olduğunu, birinci derecede çevreyi korumanın bireylerin sorumluluğunda olduğunu ve çevreyi koruma bilincinin gelişmesinde en etkili grubun aile olduğunu göstermektedir. Ayrıca öğrenciler çevre ile ilgili aldıkları eğitimi yeterli bulmadıklarını ama çevre ve insan dersinin zorunlu bir ders olmasını istemediklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin çevresel davranışları öğrenim gördükleri liseye, anne ve babasının meslek bilgilerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Çevresel düşünceleri ise öğrenim gördükleri liseye ve cinsiyetline göre anlamlı farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims evaluating and establishing ideas of high school 12th grade students who are in the period of university entrance exam about environmental problems, behaviour and ideal dimensions of their manners about environment. Also it is examined that if environmental behaviour and environmental ideas of these students show a meaningful difference or not according to their high school which they attend, their gender, job information and total monthly income of their parents.584 students who attend to 12th class of high schools in Ağrı?s city centre in 2009 ? 2010 education year forms the sample of this study. Questionnaire which consists of 4 parts was applied to students as a means of data gathering. While evaluating the data, frequency percentage groups, t-test, one-way analysis variance (ANOVA), Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test and Tukey Test were used.Analysis results show that, according to high school 12th grade students, global warming is the most important environmental problem in the world, waste materials are the most important environmental problem in Turkey; to protect the environment is primarily responsibility of individuals and family is the most important group in developing the consciousness about protecting the environment. The students express that the education they get about environment is not sufficient but environment and people lessons should not be compulsory. The students? environmental behaviour shows a meaningful difference according to the high school they attend, job information of their parents. Their environmental ideas show a meaningful difference according to the high school they attend and their gender.