Ergenlerin duygusal zekaları ve saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The study of the relationship between adolescents' emotional intelligence and agressiveness level
  1. Tez No: 279509
  2. Yazar: NESRİN ÜMİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BELGİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Saldırganlık, Ergenlik Dönemi, Emotional Intelligence, Aggression, Adolescent period
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada 14-17 yaş grubundaki ergenlerin duygusal zeka ve saldırganlık düzeyleri arasında ilişki olup olmadığını ve ayrıca bu değişkenlerde bağımsız değişkenler(yaş, cinsiyet, anne baba öğrenim düzeyi, okul türleri) açısından anlamlı farklılık yaratma durumunun incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırma ilişkisel tarama modelinde yapılan bir çalışma olup, 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul ili Fatih ilçesinde MEB'e bağlı ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 14-17 yaş aralığında 249 kız ve 251 erkek öğrenciden oluşan çalışma gurubu ile yürütülmüştür.Araştırmaya katılan öğrencilere, veri toplama aracı olarak Tuzgöl (1998) tarafından geliştirilen Saldırganlık Ölçeği ve Acar (2001) tarafından geliştirilen Bar-On EQ-i Duygusal Zekâ Ölçeği uygulanmıştır. Duygusal zekâ ölçeğinin alt boyutların ve ölçeğin tamamından ergenlerin aldıkları puanlar ayrı ayrı belirlenmiştir. . Saldırganlık ölçeği yapı olarak tek boyutluluk göstermektedir. Bu nedenle saldırganlık ölçeğinin tamamından ergenlerin aldıkları puanlar belirlenmiştir.Diğer bağımsız değişkenlere ilişkin verilerin toplanması amacıyla Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; ergenlerin saldırganlık ölçeği puanları ile duygusal zekanın alt boyutlarından kişisel beceriler ve stresle başa çıkma alt boyutundan aldıkları puanlar arasında, düşük düzeyde, negatif yönde ve istatistiksel bakımdan anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Ergenlerin saldırganlık ölçeği puanları ile duygusal zekanın alt boyutlarından kişilerarası, uyumluluk ve genel ruh durumu alt boyutlarından aldıkları puanlar arasında, orta düzeyde, negatif yönde istatistiksel bakımdan anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Ergenlerin yaşlarına göre; duygusal zeka ölçeğinden aldıkları puanlar ile saldırganlık ölçeğinden aldığı puanlar sonucunda anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir. Erkek ergenlerin duygusal zekâ ölçeğinden elde ettikleri puan ortalamasının ( = 298,39) kız ergenlerin( = 310,90) duygusal zeka ölçeğinden elde ettikleri puan ortalamasından daha düşük olduğu belirlenmiştir.Araştırmada ergenlerin saldırganlık puanları ve duygusal zeka puanlarında bağımsız değişkenlere göre(anne -baba eğitim durumu, okul türü) anlamlı farklılaşma olup olmadığına dair bulgulara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it has been aimed to investigate whether there is a relationship between 14-17 age group adolescents? emotional intelligence and aggressiveness level, and if there is a differentiation in terms of independent varables (age, sex,level of parents? education, types of schools) in these variables.The research is a study done in the relational survey model, and has been carried out with a study group consisting 249 girls and 251 boys at 14-17 age range who were educated in secondary schools of Minisery of Education in Fatih district of İstanbul in the 2008-2009 Academic Year.As a means of data collecting, the ? Aggressiveness Scale? developed by Tuzgöl(1998) and the ?Bar- On EQ-i Emotional Intelligence Scale? developed by Acar(2001) have been applied to the students who took part in this research. Emotional Intelligence Scale consists of 5 subdimensions (personal skills, interpersonal skills, adaptibility, skill of overcoming the stress, general mood dimension).The points the adolescents got from the subdimensions of Emotional Intelligence Scale and from the whole of the scale have been determined separately. Aggressiveness Scale indicates unidimensinality structurally. For this reason,the points the students got from the whole of the Aggressiveness Scale have been determined. In order to collect data relating to other independent variables, Personal Information Form has been used.As a result of the research, it has been clearly seen that there is a statistically meaningful relationship ,which is in a low level,and negative direction, between the points adolescents got from the Aggressiveness Scale and the personal skills and overcoming of stress subdimensions of the Emotional Intelligence Scale.It has been observed that there is a statistically meaningful relationship ,which is in a middle level,and negative direction, between the adolescents? Aggressiveness Scale points and interpersonal skills ,adaptability,general mood subdimensions of the Emotional Intelligence Scale. It has been determined that there is no meaningful differentiation between the adolescents? Aggressiveness Scale points and Emotional Intelligence Scale points according to their ages. . It has been determined that the average of points boy adolescents got from the Emotional Intelligence Scale( = 298,39) is lower than the average of points girl adolescents got from the Aggressiveness Scale ( =310,90).In this research,findings whether there is a meaningful differentiation between the adolescents? Aggressiveness Scale points and Emotional Intelligence Scale points according to independent variables (level of parents? education, types of schools) have also been stated.