Ergenlerde duygusal zeka ile karar verme stratejileri arasındaki ilişki
The Relationship between emotional intelligence and decision making strategies in Adolescence
- Tez No: 140908
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ESRA İŞMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Zeka, Ergenlik, Karar Verme, Karar Verme Stratejileri, EQ-NED uı, Emotional intelligence, Intelligence, Adolescence, Decision Making, Decision Making Strategies, EQ-NED IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada, ergenlerin duygusal zekaları ile karar verme stratejileri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmaya 134 Lise 1, 120 Lise 2, 130 Lise 3 olmak üzere toplam 384 ergen katılmıştır. Bunların 204'ü kız, 180' ise erkektir. Çalışmaya katılan öğrencilerin duygusal zekalarını saptamak amacıyla EQ- NED (Emotional Quotient/Duygusal Zeka Bölümü-NED), karar verme stratejilerini saptamak amacıyla Karar Stratejileri ölçeği ve bazı demografik özellikler hakkında bilgi toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada verilerin çözümü ve yorumu için Pearson Moment Korelasyon Katsayısı Tekniği, t-testi ve bir boyutlu varyans analizi istatistik işlemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda duygusal zekanın kız öğrencilerde, erkek öğrencilere oranla daha yüksek olduğu, duygusal zeka ile mantıklı karar verme arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve bağımlı karar verme ile duygusal zeka arasında bir ilişki olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study the relationship of the emotional intelligence and the decision making strategies of adolescents was investigated. The subjects were 134 students from 1st grade, 120 students from 2nd grade and 130 students from 3rd grade of high schools, İn all 384 adolescents (204 girls, 180 boys). The students were administered the EQ-NED to determine their emotional intelligence, the Decision Making Strategies Scale to determine their decision making strategies and the personal information form that was developed by the researcher so determine some demographic characteristics. In the study, Pearson Correlation Coefficent Techniques, t-test and one way ANOVA were used to analyse and explain the data. It was fpund that the emotional intelligence is higher in girls than the boys, that there is a significant positive correlation between emotional intelligence and logical decision making and that there was no significant relationship between dependent decision making strategy and emotional intelligence.