Bursa ilindeki anadolu liseleri, kız meslek liseleri ve genel liselere devam eden 9. ve 12. sınıf öğrencilerinin çatışma eğilimleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Studying the relationship between conflict tendencies and problem solving skills of 9th and 12th grade anatolian high school, girls? vocational high school and general high school students in Bursa city centre
- Tez No: 279514
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çatışma eğilimi, problem çözme becerisi, ergenlik dönemi, Conflict tendency, problem solving skills, adolescence
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırmanın amacı, Bursa ilindeki Anadolu Liseleri, Kız Meslek Liseleri ve genel liselere devam eden 9. ve 12. sınıf öğrencilerinin çatışma eğilimlerini ve problem çözme becerilerine dair algılarını incelemektir.Araştırma modeli olarak betimleme modeli kullanılmıştır. Çalışmada tabakalı rasgele örnekleme yöntemi kullanılarak Bursa il merkezinde bulunan Anadolu Liseleri, Kız Meslek Liseleri ve genel liselere devam eden 325 9. sınıf öğrencisi, 194 12. sınıf öğrencisi olmak üzere toplam 519 öğrenci örnekleme dahil edilmiştir.Araştırmada veri toplamak amacıyla Dökmen (1986) tarafından geliştirilmiş olan ?Çatışma Eğilim Ölçeği (ÇEÖ)? , Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilmiş, Hisli-Şahin (1993) tarafından uyarlama ve geçerlik güvenirlik testleri yapılmış olan ?Problem Çözme Envanteri (PÇE)? ve ayrıca araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan ?Bilgi Formu? kullanılmıştır.Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gerekli izinler alındıktan sonra araştırmacı tarafından belirlenen örneklem grubundan veriler toplanmış ve elde edilen veriler SPSS 18.0 paket programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Bağımlı değişkenler arasındaki farklılığı saptamak amacıyla çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiye ise Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi ile bakılmıştır.Bulgular, öğrencilerin çatışma eğilimleri ile problem çözme becerilerini algılayış düzeylerinin devam ettikleri lise türü (p=.56), annenin eğitim düzeyi (p=.12), babanın eğitim düzeyi (p=.72), babanın çalışma durumu (p= .12) ve kardeş sayısı (p= .75) bağımsız değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği yönündedir. Araştırma bulguları, öğrencilerin problem çözme becerilerini algılayışlarında sınıf düzeyleri yönünden; çatışma eğilimlerinde ise cinsiyet ve annenin çalışma durumu değişkenleri yönünden anlamlı farklılık gösterdiğine işaret etmektedir. 9. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerilerine dair algıları 12. sınıf öğrencilerine kıyasla daha düşük bulunmuştur (p< .01). Kız öğrencilerin çatışma eğilimlerinin erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p< .05). Araştırma sonucunda, öğrencilerin çatışma eğilimleri ile problem çözme becerilerini algılamaları arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to study conflict tendencies and the perceptions regarding problem solving skills of 9th and 12th grade Anatolian High School, Girls? Vocational High School and general high school students in Bursa city.As research model, description model was used. In the research, by using random sample method with layer, total 519 students (325 9th grade students and 194 12th grade students) of Anatolian High Schools, Girls? Vocational High Schools and general high schools in Bursa city centre were included to sample.In this research, ?Information Form? developed by the researcher, ?Conflict Tendency Measurement? developed by Üstün Dökmen and ?Problem Solving Inventory? developed by Heppner and Peterson which was adapted and tested for validity and reliability by Hisli-Sahin were used in order to collect data.After having required permissions from Ministry of National Education, data were collected from the sample defined by the researcher and evaluated by the package program SPSS 18.0. Multivariate analysis of variance (MANOVA) was used in order to determine the difference between dependent variables. The relationship between variables was studied by Pearson Product-Moment Correlation Analysis.The indications demonstrated that there is no significant difference in students? conflict tendency and problem-solving skill perception levels in terms of the dependents variables; type of high school (p= .56), education level of mother (p= .12), education level of father (p= .72), working status of father (p= .12) and number of siblings (p=.75). The indications of the research denotes that there is significant difference in students? problem-solving skills perception in terms of their grade and in students? conflict tendencies in terms of gender and working status of mother. The perceptions of 9th grade students concerning problem-solving skills are lower, compared to 12th grade students (p< .01). The conflict tendencies of female students are higher than male students (p< .05). In the conclusion of the research, positive and significant relationship between students? conflict tendencies and problem-solving skills perceptions has been found.