Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının 2003 ABD-Irak Savaşının Irak Türklerine ve Türkiye'ye etkilerine ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the related views of social sciences teacher canditates about the effects of 2003 ABD-Iraq War to the iraq Turks and Turkey
  1. Tez No: 279515
  2. Yazar: SALJOK JIHAD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Uluslararası İlişkiler, Education and Training, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Güncel Olaylar, Türkiye, Irak, Türkmen, Kerkük
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının 2003 ABD-Irak savaşının, Irak Türklerine ve Türkiye'ye etkilerine ilişkin bilgi düzeylerini ortaya koymaktır.Araştırma, tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini, Gazi Üniversitesi, Gazi Osmanpaşa Üniversitesi ve Uşak Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği lisans öğrencileri, örneklemini ise Gazi Üniversitesi, Gazi Osmanpaşa Üniversitesi ve Uşak Üniversitesi sosyal bilgiler öğretmenliği 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören ve random olarak seçilen 218 öğrenci oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama aracı olarak bilgi anketi kullanılmıştır. Ölçme aracı, 2009-2010 eğitim öğretim yılı bahar döneminde 3. ve 4.sınıf sosyal bilgiler öğretmen adayları üzerinde uygulanmıştır. Araştırmanın alt problemlerinin çözümlenmesinde; t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmış; frekans, yüzde ve aritmetik ortalama değerleri kullanılmıştır.2003 ABD-Irak Savaşının Irak Türklerine ve Türkiye'ye Etkisi testi puanları ortalaması katılımcıların cinsiyet, sınıf, öğrenim gördükleri lise türü ve savaşa ilişkin bilgi edindikleri kaynak değişkenlerine göre farklılaşmamıştır.Buna karşılık, 2003 ABD-Irak Savaşının Irak Türklerine ve Türkiye'ye Etkisi testi puanları ortalaması sosyal bilgiler öğretmen adaylarının öğrenim gördükleri üniversite değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmıştır. Çoklu karşılaştırma testi sonuçlarına göre, Gazi üniversitesinde öğrenim gören sosyal bilgiler lisans öğrencilerinin toplam 2003 ABD-Irak Savaşının Irak Türklerine ve Türkiye'ye Etkisi testi puanları ortalaması ile Gazi Osmanpaşa Üniversitesinde öğrenim gören sosyal bilgiler lisans öğrencilerinin toplam test puanları ortalaması arasında, Gazi üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Bu bulgu Gazi üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin, 2003 ABD-Irak savaşına ilişkin bilgi düzeylerinin Gazi Osmanpaşa üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerden daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to reveal the knowledge levels of Social Sciences Teacher Candidates about the Effects of 2003 ABD-Iraq War to The Iraq Turks and Turkey.The research was carried out by using scanning model. The system of this study was generated by the license degree students from Gazi University, Gazi Osmanpaşa University and Uşak University/ Social Sciences Teaching Department and the sampling of this study was generated by the total 218 students who study in the third (3.) and fourth (4.) classes and who were selected as random students from Gazi University, Gazi Osmanpaşa University and Uşak University/ Social Sciences Teaching Department.In this research, information questionnaire was used as data collection instrument. Measurement instrument was applied on the teacher candidates in Social Sciences who studied in the third (3.) and fourth (4.) classes in the 2009-2010 spring terms. For the resolution of the sub-problems of this research; t-test and one-way variance analysis (ANOVA) were made and frequency, percentage and mean values were used.The average scores of influence test of 2003 ABD-Iraq War to the Iraq Turks and Turkey were not differentiated to the source variables of the acquired information of the participants regarding their gender, class, type of high school and war.On the contrary, the average scores of influence test of 2003 ABD-Iraq War to the Iraq Turks and Turkey were obviously became different in terms of the university variable of the teacher candidates. According to the multiple-comparison test results, between the test results of the Social Sciences License degree students in GaziOsmanpaşa University and the Social Sciences License degree students in Gazi University about the average scores of influence test of 2003 ABD-Iraq War to the Iraq Turks and Turkey, significant differences were found in favor of the Gazi University students. This evidence has revealed that, the knowledge level of the Gazi University Students about 2003 ABD-Iraq war, has been much more than GaziOsmanpaşa University students.