KOBİ'lere kredi tesisi aşamasında banka çalışanlarının karşılaştığı problemler ve çözüm önerileri
The diffuculties bank personel encounter during crediting small and medium sized enterprises and solution suggestions
- Tez No: 279585
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ORHANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Kredibilite, KOBİ, Teminat, Credibility, SMEs, Colleteral
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı, KOBİ'lere kredi tesisi aşamasında banka çalışanlarının karşılaştıkları problemleri tespit etmek ve bu problemler üzerinden her iki taraf için çözüm önerileri geliştirmektir. Araştırma modeli betimsel olup, mevcut durumu ortaya koymak üzere bir anket çalışması hazırlanmıştır.Araştırmanın evreni Kamu Bankalarının Ankara'daki şubeleridir. Araştırmada örneklem hacmi %95 güvenirlik seviyesinde 164 olarak bulunmuştur. Elde edilen veriler SPSS 15.0 programına aktarılarak istatistiki analize tabi tutulmuştur.Araştırma bulguları KOBİ'lerin kayıt dışı işlemlerinin kredibiliteyi etkileyen en önemli faktör olduğunu, banka çalışanlarının mali verileri iyi olan KOBİ'lerden de teminat istediklerini, banka çalışanlarının işletmeye ait evrakları zamanında ve tam bir şekilde temin edemediklerini, işletme sahip veya yöneticisinin kredi ve finans konusundaki eksikliklerinin kredilendirme sürecini olumsuz etkilediğini göstermektedir.Bu bulgular ışığında KOBİ'lerin düzgün bir mali kayıt sistemine geçmeleri, işletme sahibi veya yöneticisinin eğitim seviyesi düşük olsa bile kredi ve finans konularında bilgi sahibi olması, KOBİ'lerin kredi ihtiyacı oluşmadan önce çevresinde bulunan banka şubeleri ile çalışmaya başlamalarının, KOBİ'lerin ve banka çalışanlarının işlerini kolaylaştıran unsurlar olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine the problems the bank personel encounter during the credit allocation to SMEs(small and medium sized enterprises) and to suggest solutions to the problems both of the parties come accross. The research model is descriptive and it includes a survey analysis in order to display the present situation.The horizon of the study is the branches of the Public Banks in Ankara. The sample volume of the study was found 164 at %95 confidence level. The data is analyzed statistically through the program SPSS 15.According to the research findings it is found that the most important factor that affects the credit allocation to the SMEs is their unregistered operations, the bank personel wants collateral also for SMEs that has well financial performance, bank personel can not supply the documents of the SMEs on time and completely, and the manager or the owner?s lack of knowledge about credit and finance has a negative effect on crediting SMEs.Through the research findings the factors which can facilitate the operations of SMEs and the bank personel are; SMEs must apply reliable financial records system, despite their lack of education, the manager or the owner of the SMEs must have enogh information about credit and finance, SMEs must have banking relations with nearby branches before they need credit.