Basel II sürecinde kredi derecelendirme ve KOBİ'lere etkileri ve Denizli'de faaliyet gösteren bir KOBİ'de uygulaması
Credit rating in Basel II process and effects on SME?s and demostrating on a SME operating in Denizli
  1. Tez No: 264592
  2. Yazar: ASLI ÇÜMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN KAYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Basel II, KOBİ'ler, Derecelendirme, Tekstil Sanayi, Basel II, SMEs, Rating, Textile Industry
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Uluslar arası finansal sistemde yaşanan gelişmeler doğrultusunda, bir ülke ekonomisinin yapı taşı niteliğinde olan ve çoğunluğunu KOBİ'lerin oluşturduğu reel sektör firmaları ile bankalar arasındaki kredi ilişkileri süreci özellikle 90'lı yıllardan itibaren sürekli olarak değişime uğramıştır.Küreselleşme ve bunun beraberinde getirdiği ekonomik bütünleşme süreci yerel bankaların da uluslar arası standartlarda hizmet sunmasını zorunlu kılmaktadır. Bu da özellikle kredilendirme sürecinde kullanılan geleneksel değerlendirme yöntemlerinden uzaklaşılmasını ve daha bilimsel, üzerinde uluslar arası bir uzlaşma sağlanmış olan yeni kredi derecelendirme yöntemlerinin kullanılmasını gerekmektedir.2007 yılının başından itibaren G-10 ülkelerinde uygulanmaya başlanan Basel II Sermaye Yeterliliği uzlaşısının 2009 yılından itibaren diğer ülkelerde de uygulanmaya başlanması planlanmaktadır. Bu yüzden yerel bankalar Basel II'ye geçiş sürecine kendilerini hazırlayacak düzenlemeleri hızla hayata geçirmek durumundadırlar. Öncelikle, kredi riskinin hesaplanmasında daha basit bir yaklaşım olan standart yaklaşımın bankalar tarafından uygulanması beklenmektedir. Bankalar alt yapılarını sistemi yürütebilecek seviyeye getirdiklerinde daha gelişmiş derecelendirme yaklaşımları kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Credit relationship between banks and real sector businesses, which are the essential parts of the national economies, consisting of small medium enterprises (KOBİ) have been changed intensively since 1990s with the development of international financial systems.Globalization along with the economic integration progress force local banks to make their duties in international standards. This makes the usage of ınternationally reconciled new credit rating systems necessary especially with abandoning traditional evaluation systems.It has been planning that Basel II capital adequacy accord which is working since the start of 2007 in G?10 countries, will come into force from 2009 in the other countries. Because of this, local banks required to carry out the regulations to make them prepared to Basel II transition period. It is expected to be carried out a more simplified approach used in calculation of credit risk named Standard approach. In the following period, while banks have improved their sub-systems to the minimum administrative level, they will be using more developed rating approaches.