Eğitim yazılımlarının kullanılabilirliklerinin değerlendirilmesi: DynEd eğitim yazılımı örneği
Evaluating usability of educational softwares: DynEd educational software sample
  1. Tez No: 279624
  2. Yazar: ESRA ALTUNBİLEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanılabilirlik, Kullanılabilirlik Değerlendirmeleri, İnsan Bilgisayar Etkileşimi, Kullanıcı Merkezli Tasarım, E-öğrenme, Usability, Evaluation of Usability, Human Computer Interaction, User Centered Design, E- learning
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
DynEd İngilizce Dil Eğitim Yazılımı'nın kullanılabilirliğinin değerlendirilmesini amaçlayan bu çalışma; yazılımın etkililiği, verimliliği ve kullanıcı memnuniyeti ölçülerek gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bağımsız değişkeni, kullanıcıların DynEd İngilizce Dil Eğitim Yazılımı ile olan etkileşimidir. Bağımlı değişkenler ise kullanıcıların bu etkileşimleri sonucunda ölçülen yazılımın etkililiği, verimliliği ve kullanıcı memnuniyetidir. Kullanıcı profilini belirlemek için anket, yazılımın etkililiği ve verimliliğini ölçmek için gözlem, kullanıcı memnuniyetini ölçmek için ise görüşme ve sesli düşünme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma rastgele seçilen 15 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonrasında veriler SPSS 15.0 programı ile analiz edilmiştir. Uygulama sürecinde katılımcılara hiçbir yardımda bulunulmamıştır. Analiz sonucunda, katılımcıların görev tamamlama başarı ortalaması % 98'dir (etkililik). Bu sonuçtan hareketle, yazılımın etkili olduğu söylenebilir. Katılımcıların her bir görevi tamamlamaları için verilen süre 60 sn. ile sınırlandırılmıştır. Görevi tamamlayan fakat üst limiti aşan katılımcıların görev tamamlama süreleri veri analizinde 60 sn. olarak belirtilmiştir. Uygulama esnasında tamamlanamayan görevler hesaplamalara katılmamıştır. Katılımcıların ortalama görev tamamlama süreleri 13,66 sn. dir. Bu süre üst limit olan 60 sn. den daha kısa bir süredir. Tüm kullanıcıların gerçekleştirdikleri 240 işlem sırasındaki toplam hata sayısı 46'dır (% 19,17). Toplam hata sayısı, katılımcıların bu yazılımı ilk defa kullandıkları göz önünde bulundurulduğunda düşüktür. Katılımcıların yazılımı kullanmakla ilgili herhangi bir memnuniyetsizlik belirtmedikleri, yazılımdan memnun kaldıkları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims at evaluating usability of DynEd Educational Software which was realized with measuring of effectiveness, efficiency and user satisfaction of the software. The independent variable of the research is interaction of users with DynEd Educational Software. The dependent variables of the research are effectiveness, efficiency and satisfaction of the software which were measured in the end of interaction of the users. Survey was utilized to define user profile, observation was utilized to measure effectiveness and efficiency of the software, interview and think aloud were utilized to measure user satisfaction. The research was carried out with 15 participants who were randomized. Users completed every task by themselves in the research process. After implementation, data was analyzed in SPSS 15.0 program. After analysis, average of user task completing achievement is %98 (effectiveness). Accoding to this result, it can be said that the software is effective. Task completion time was limited with 60 second. When the users passed over 60 second limitation (but if they completed tasks), their task completion time was written as 60 second in data table. During implementation, the tasks that couldn?t been completed were unaccounted. User average time for task completion is 13,66 second. This time is less than top limitation that is 60 second. All users carried out 240 processing, during this process number of total error is 46 (% 19,17). The number of total error is low, because participants used the software first time. According to results of participant satisfaction analysis, it can be said that participant satisfaction is high.