Ortaöğretim okullarında görev yapan yöneticilerin hizmet içi eğitime ilişkin görüşleri (Ankara ili örneği)
The views of the administrators working in secondary schools towards in-service training (The case of Ankara)
- Tez No: 279623
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ŞEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmet içi eğitim, okul yöneticisi, hizmet içi eğitimin kurumsal boyutu, hizmet içi eğitimin bireysel boyutu, In-service training, administrator, institutional and individual dimensions of in-service training
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada Ankara İli Merkez İlçelerinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ortaöğretim okullarında görev yapan yöneticilerin, hizmet içi eğitimin kurumsal ve bireysel yönüne ilişkin görüşlerinin tespitine çalışılmıştır.Tarama modelindeki bu araştırmanın örneklemini 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Ankara ili merkez ilçelerine bağlı resmi ortaöğretim okullarında görev yapan 161 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Anket yoluyla toplanan verilerin çözümlenmesi amacıyla, elde edilen veriler SPSS 15 paket programına aktarılmış, aritmetik ortalama, standart sapma değerleri, Pearson momentler çarpım korelasyon katsayıları hesaplanmış, tek yönlü varyans analizi ve bağımsız t testi analizi yapılmıştır.Araştırmanın sonucunda; yöneticilerin hizmet içi eğitimi, gerek kurumsal gerekse bireysel bakımdan kendilerine katkı getiren bir etkinlik olarak gördükleri ortaya çıkmıştır. Yöneticilerin hizmet içi eğitimin kurumsal boyutuna ilişkin görüşleri ile bireysel boyutuna ilişkin görüşleri arasında yüksek düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunmuş, buna göre yöneticilerin hizmet içi eğitimin kurumsal boyutuna ilişkin görüşleri ile bireysel boyutuna ilişkin görüşlerinin doğru orantılı olarak değiştiği, yöneticilerin hizmet içi eğitimin kurumsal ve bireysel boyutunu birlikte ifade ettikleri sonucuna ulaşılmıştır.Yöneticilerin hizmet içi eğitimle ilgili görüşlerinin, cinsiyetlerine, mesleki kıdemlerine, yöneticilik kıdemlerine, yöneticilikteki görev türlerine, daha önce hizmet içi eğitim alma durumlarına ve katıldıkları hizmet içi eğitim kurs sayısına göre değişmediği anlaşılmıştır.Öte yandan, hizmet içi eğitimin kurumsal boyutuna ilişkin yönetici görüşleri ile mesleki kıdem ve katıldıkları hizmet içi eğitim, kurs ve seminer sayısı değişkenleri arasında düşük düzeyde ters yönlü bir ilişki bulunmuştur. Yöneticilerin hizmet içi eğitimin bireysel boyutuna ilişkin görüşleri ile katıldıkları hizmet içi eğitim, seminer ve kurs sayısı arasında yine düşük düzeyde ve ters yönlü bir ilişki gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the views of the administrators, working in public secondary schools in central districts of Ankara, towards institutional and individual dimensions of the in-service training are examined.The sample included 161 schools administrators working in secondary schools in central districts of Ankara in 2008-2009 academic term. In this research, the survey method is used and frequency, mean, standard deviation, Pearson product-moment correlation coefficient, one-way ANOVA and independent sample t-test were conducted to analyze data gathered through SPSS 15 program.Results of the study revealed that; administrators think in-service training as an important activity that contributes both their institutional and individual aspects. There was a significant relation between administrators? views of the individual and institutional dimensions of in-service training. Moreover, it was seen that administrators? views for institutional and individual dimensions of in-service training are directly related which means that administrators use institutional and individual dimensions of in-service training at the same time.The views of administrators about in-service training did not change according to their genders, years of experience, years of experience as an administrator, administrative positions, attendance to in-service training, and the number of in-service trainings they attended.On the other side, there was a weak indirect relationship between administrators? views about institutional dimension of in-service training and their job experience andthe number of the in-service trainings, lectures, and seminars they attended. Furthermore, there was also a weak indirect relationship between administrators? views about individual dimension of in-service training and their job experience and the number of the in-service trainings, lectures, and seminars they attended