Enderun Mektebi örnekleminde günümüz üstün yetenekli çocukların eğitiminin değerlendirilmesi
The evoluation of todays gifted children education on the sampling point of Enderun School
  1. Tez No: 279681
  2. Yazar: CİHAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Enderun, Enderun Mektebi, Bilim ve Sanat Merkezleri, üstün yetenekli çocuklar ve eğitimleri, üstün yetenekli çocuklar eğitim modelleri, Enderun, the School of Enderun, The Science and Arts Center, gifted children, gifted education, gifted education models
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, Enderun Mektebini üstün yetenekli çocuklara verdiği eğitim yönüyle incelemek ve mektepte uygulanan eğitim modelinin günümüzde üstün yetenekli çocuklara uygulanan eğitim modellerinden hangisine ne düzeyde benzediğini araştırmaktır.Bu araştırmada, tarihsel yöntem ile betimleme yöntemi kullanılmıştır. Tarihsel yöntem araştırmaları, problemlerin geçmişteki durumunu araştırır ve ?ne idi? sorusuna cevap aramaktadır. Betimleme yöntemi ise mevcut durumla ilgili olarak, olayların, kurumların ve problemlerin ?ne? olduğunu araştırmaktadır.Araştırma verileri literatür taraması tekniği ile toplanmıştır. Toplanan veriler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Kavramsal çerçeve kısmında üstün yetenekli çocukların eğitimi tarihi ile bu alandaki çeşitli uygulamalar ve Enderun Mektebi hakkında bilgi verilmiştir. Bulgular kısmında ise bu iki veri karşılaştırılarak Enderun Mektebinin üstün yetenekliler okulu olup olmadığını destekleyecek veriler elde edilmiştir.Araştırmada elde edilen bulgulara göre, Enderun Mektebi, günümüz üstün yetenekli eğitim modelleriyle öğrenci kabul kriterleri, verilen eğitimin niteliği ve eğitim süreci yönüyle oldukça benzeşmektedir. Bu durum mektebin üstün yeteneklilere eğitim veren modern kurumlarla eşdeğer nitelikte olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırtmanın son bölümünde söz konusu bulgulara dayanılarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate whether the Enderun School is school for the gifted and which current education model for gifted children, and in what level, is similar to the model applied in the Enderun School.Historical method and description method are applied in this study. Studies using historical method examine the past status of problems and seek answers to the ?what was???. Description method investigates ?what? the events, institutions, and problems are with regard to current situation.Research data of the study are collected by literature search technique, and analysed comparatively. The history of gifted education, various applications in this area, and concrete information about the education in the Enderun School are stated in the conceptual framework part. In the findings part, some results are presented clueing for whether the Enderun School is a gifted education institution or not.According to research findings, the Enderun School is highly similar to today?s gifted education models in terms of criteria for student acceptation, the quality of education, and the educational process. This similarity proves that the School is equivalent with the modern gifted education schools. Some recommendations are presented in the final part of the study, based on these findings.