Sanat tarihi dersinde bir öğrenme modeli olarak sanal gerçeklik uygulamasının etkililiğinin değerlendirilmesi (Erciyes Üniversitesi mimarlık ve güzel sanatlar fakülteleri örneği uygulaması)
Assessment of the effectiveness of virtual reality applications in art history course as a learning model (An example of Erciyes University Architecture & Fine Arts Faculties)
  1. Tez No: 279715
  2. Yazar: LEVENT ÇORUH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Education and Training, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal gerçeklik, öğrenme modeli, sanat tarihi eğitimi, bilgisayar destekli öğretim, Virtual reality, learning model, art history course, computer aided education
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu araştırmanın amacı, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakülteleri Sanat Tarihi derslerinde bir öğrenme modeli olarak sanal gerçeklik uygulamaları kullanımının, öğrenci erişi ve kalıcılık puanları üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu genel amaca ulaşmak için araştırmada öntest, sontest, kalıcılık testi, denk olmayan kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubuna uygulanan pilot sanal gerçeklik uygulaması, örnek olarak seçilen Süleymaniye Külliyesinin; fotoğrafları, üç boyutlu bilgisayar modeli, panoramik ve etkileşimli görüntü dosyaları ve bu uygulama için hazırlanan üç boyutlu oyun motorundan oluşmaktadır. Deney ve kontrol gruplarına uygulanan bilgi testinin yanısıra Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültelerine ait deney grubu öğrencilerine tutum ölçeği uygulanmıştır.Elde edilen veriler, sanal gerçeklik yönteminin başarı puanları ve kalıcılık puanları yönünden, geleneksel yönteme karşı üstün olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar öntest ve sontest sınavlarından elde edilen erişi puanlarının ve kalıcılık puanlarının istatistiksel olarak karşılaştırılması ve deney grubuna uygulanan tutum ölçeğinin yorumlaması ile elde edilmiştir. Her iki fakülte deney grubu öğrencilerine uygulanan tutum ölçeği sonuçları, öğrencilerin büyük çoğunluğunun sanal gerçeklik uygulama ve teknolojilerinin gerek bir öğrenme modeli olarak gerekse sanat tarihi derslerinde tamamlayıcı bir öğe olarak kullanılmasına taraf olduğunu göstermektedir. Araştırma gelecekte sanal gerçeklik uygulama ve teknolojilerinin, Sanat Tarihi ders müfredatına entegrasyonu ile ilgili karşılaşılabilecek olası problemlerin çözümüne katkı sağlayabilir. Sanal gerçeklik ve benzeri bilişim teknolojileri ile eğitim materyali hazırlamak isteyecek araştırmacılara hazırlık süreci ile ilgili ipuçları verebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the effect of virtual reality applications used as a learning model in the art history courses of Fine Arts and Architecture faculties on students? achievement and retention scores. To this end, pre-test, post-test, follow-up retention test and non-equivalent control group experimental design were adopted in the research. The piloted virtual reality application included the photographs, three-dimensional computer model, panoramic and interactive image files of Süleymaniye Complex (Külliye- Islamic social complex) which was chosen as a sample and the three-dimensional game engine prepared for this application. Beside the tests of achievement applied to the test and experiment groups, attitude scale is applied to the experiment group students of Faculty of Architecture and Fine Arts.The findings have demonstrated that Virtual Reality method is superior to the traditional method in terms of achievement and retention scores. These results were obtained by the statistical comparison of pre-test/post-test achievement and retention scores and interpretation of the attitude scale given to the experimental group. The results of the attitude experiment applied to the experiment group students of both faculties show us that most of the students are fond of using virtual reality application and technologies as both a learning model and a complementary element of art history classes. The research may contribute to the solution of possible problems which might be encountered in the integration of virtual reality applications and technologies to art history curriculum in the future. In the preparation process, this may lead researchers who are willing to prepare educational materials using virtual reality and similar information technologies.