Sanat eğitimi derslerinde yaratıcı drama etkinlikleri
Art education courses creative drama activities
- Tez No: 279745
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ARMAĞAN GÖKÇEARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat eğitimi, Güzel Sanatlar Liseleri, yaratıcı drama, Art Education, Fine Arts High Schools, Creative Drama
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, Güzel Sanatlar Liseleri resim bölümlerinde, sanat eğitimcilerinin derslerinde yaratıcı drama etkinliklerini uygulama durumlarını ve uygulama koşullarını, öğretmen görüşleriyle belirlemeye çalışmaktır.Bu araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Yönteme ilişkin veriler, literatür taraması ve dereceleme ölçekli bilgi toplama formu ile elde edilmiştir. Bu araştırmanın evrenini, Türkiye'deki Güzel Sanatlar Liseleri, örneklemini ise her bölgeden bir okul ve o okulun ulaşılabilen öğretmenleri (71) oluşturmuştur. Araştırmanın verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen beşli ve dörtlü dereceleme ölçekli bilgi toplama formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, %, f, aritmetik ortalama ve t testinden yararlanılmıştır.Araştırma bulgularına bakıldığında, sanat eğitimcilerinin yaratıcı dramayı sanat eğitiminde etkili bir yöntem olarak gördükleri ve yaratıcı dramayı bildikleri kadarıyla derslerinde kullanmaya çalıştıkları görülmüştür. Sanat eğitimcilerinin çoğunluğu yaratıcı drama ile ilgili bir eğitim almamıştır ve yaratıcı drama konusunda daha fazla bilgi ve deneyim sahibi olmak istemektedirler. Yaratıcı drama ile ilgili daha önce kurs, seminer vb. eğitim alan öğretmenler yaratıcı drama etkinliklerine derslerinde daha fazla yer vermektedirler. Araştırmanın sonuçları ışığında, sanat eğitimcilerinin yaratıcı drama ile ilgili eksiklerinin giderilmesine yönelik ve ileride bu konuda yapılacak bilimsel araştırmalara dair çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to try to identfy art educators? conditions and circumstances to practise creative drama activities in Fine Arts High Schools via educators? ideas.Scanning method was used in this study. Related data was gathered through literature scanning and information collecting forms. FAHSs? painting departments formed this study group, selected one school from each reageon and the teachers of these schools consist of the examples. While collecting data of this study, five and four scale data collecting form, developed by the researcher, was used. In analising the data gathered %, f and aritmatic average was cared fort o reflect disribution of the opinions. T test was utilised to point out whether or not there is any difference between art educators? personel knowledge and creative drama practice.Looking at the findings of the study, it was seen that art educators respect creative drama as an affective method and use it as far as they know. Most art educators did not ever receive education about creative drama and wish to have more knowledge and experience about it. No important difference between educators? professional status and levels of education and their using creative drama was found. But, it was seen that those who took courses, seminars etc. about creative drama used related activities more. Benefitting from these findings, suggestions have been made to eliminate deficiencies of art educators on creative drama and scientific research in this subject that will be carried out in the future.