Uluslar arası bankacılıkta ödeme yöntemlerinden akreditif ve akreditifte karşılaşılan sorunlar ile çözüm önerileri
International banking payment method of letter of credit?s problems and suggestions for solutions
  1. Tez No: 279788
  2. Yazar: BELGİ DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZER KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası bankacılık, akreditif, Uluslar arası bankacılıkta ödeme şekilleri, akreditifli işlemler, International banking, letter of credits, terms of payments in international banks, letter of credit transactions
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Uluslar arası bankacılıkta en fazla kullanılan ödeme yöntemi akreditifli ödeme yöntemidir. Akreditifli ödeme yönteminin diğer ödeme yöntemlerine göre tercih edilmesinin en önemli nedeni sözleşme hükmü içermesi ve banka aracılığı ile ithalatçı ve ihracatçının hak ve sorumluluklarını aynı anda yerine getirmesine olanak sağlayan riskleri de eşit ölçüde dağıtan bir ödeme yöntemi olmasıdır.Akreditifli ödeme de karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri başlıklı çalışmanın amacı, akreditifi çeşitli yönleri ile ortaya koymak ve ihracatçı ile ithalatçının bu ödeme yöntemini kullanırken karşılaştıkları sorunları tespit etmek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini değerlendirmektir.Araştırmanın uygulama kısmında, ihracat sektöründe faaliyet gösteren çeşitli firmaların departmanlarıyla, uzman kişilerle anket yapılmıştır. Anket 95 ihracat firması ile gerçekleştirilmiştir.Çalışmanın son kısmında veriler toplanıp, değerlendirilmiştir. Akreditifli ödeme işlemlerinde ihracatçı firmaların karşılaştıkları sorunlar tespit edilip bu sorunlar üzerine yapılan öneriler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Letter of credit payment method is the most commonly used payment method in international banking.Letter of credits methods of other payment methods, preferred method of payment is the major cause of the provision of the contract and the rights of the bank and through the importer and exporter contain responsibilities at the same time functioning distributies payment method that allows equally risks.The aim of the study, titled the letter of credit payment problems and solutions, is demonstrate various aspects of the letter of credit and to identify the problems that exporters and importers faced when using this method and also try to find solutions for them.On the exercise of this study,interview has been carried out with the experts on letter of credit transactions.Interview has been made to 95 survey firms of importer and receive detailed answers.At the last part of this research, the answers from the importer firms about the problems they face during execution of Letter of Credit transactions and solutions proposals have been studied in detail.